תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

אלרגיה למזון

שם באנגלית: Food Allergy

 

מהי אלרגיה למזון?

אלרגיה למזון היא מחלה שבה מערכת החיסון של החולה מגיבה לחשיפה למזון מסוים בתגובה אלרגית העלולה להיות מסכנת חיים. המחלה מופיעה ברוב המכריע של המקרים בשנים הראשונות לחיים, והיא עלולה להתמיד לכל אורך חיי המטופל. אלרגיה למזון תיתכן לכל מזון, אך המזונות השכיחים הגורמים לתגובה מסוכנת הם חלב, ביצים, שומשום, בוטנים, אגוזים, דגים ומאכלי ים אחרים. בעשורים האחרונים חלה עלייה בשכיחות האלרגיה למזונות, והיא עומדת על כ-6% בילדים צעירים.

 

מה ההבדל בין רגישות / אי-סבילות למזון לאלרגיה למזון?

אי-סבילות למזון מתבטאת לרוב באי-נוחות לאחר אכילת המזון. למשל, רגישות לסוכר החלב (לקטוז) גורמת לכאבי בטן, גזים ויציאות לא סדירות. במקרה זה התופעה מופיעה לראשונה לעיתים קרובות בגיל המבוגר, מתפתחת באופן הדרגתי לאורך שנים וחומרת התסמינים תלויה לעיתים בכמות החלב שנצרך. אי-הסבילות למזון מופיעה לרוב מספר שעות לאחר אכילת המזון וכרוכה באי-נעימות רבה אך אינה מסכנת חיים.

אלרגיה למזון היא תגובה אימונולוגית-אלרגית המתווכת על ידי נוגדן המכונה IGE נגד מזון מסוים, המופיעה לרוב בינקות. במקרה זה התגובה לחשיפה, גם לכמות מזערית של המזון, עלולה לגרום לתגובה אלרגית קשה עד כדי שוק אנפילקטי ומוות.


מהם הגורמים למחלה?

המחלה היא תוצאה של "תקלה" במערכת החיסון, אשר אפיינה בשוגג מוצר מזון כלא רצוי, ובכל חשיפה לחלבון המזון הזה תגיב נגדו.

 

מהם הסימפטומים?

תגובה אלרגית מתאפיינת בהופעה של תפרחת על העור (לרוב נגעים אדומים ומגרדים),  גרד, קוצר נשימה / אסתמה, נפיחות של הפנים ודרכי העיכול עד כדי הקאות ושלשולים, ירידת לחץ דם ושוק אלרגי (אנפילקטי).


איך מאבחנים אלרגיה למזון ?

הרוב המכריע של החולים באלרגיה למזון מאובחנים לאחר שנחשפו פעם ראשונה למזון והתרחשה תגובה החשודה כאלרגית. במקרים אלה חיוני לפנות לייעוץ רפואי ולהימנע מחשיפה למזון החשוד עד להשלמת הבירור האלרגי.

הבירור כולל לרוב שני שלבים:

  1. ביצוע תבחינים ייחודים לכל מזון באמצעות חשיפה של העור למזון והערכת התגובה. ניתן לעיתים לבצע גם בדיקת דם הבוחנת את רמת IGE נגד המזון.
  2. ביצוע מבחן תגר-אבחנתי, שבו במשך מספר שעות מקבל המטופל את המזון החשוד כגורם לאלרגיה באופן הדרגתי ותחת פיקוח קפדני של צוות מיומן. יש להדגיש כי הליך זה הוא מסוכן וניתן לבצע אותו רק בסביבה מתאימה שבה יש צוות האמון על אבחון וטיפול מהיר בתגובות אלרגיות והוא מצויד בכל הכלים לטיפול בתגובה כזו.
     

רוצים לדעת איך עוגיות יכולות לעזור בטיפול? האזינו לפודקסט עם ד"ר מונה כידון:

פודקסט אלרגיה ילדים


איך מטפלים?

הטיפול באלרגיה למזון כולל שלושה מרכיבים: הימנעות מלאה מחשיפה למזון הגורם לתגובה האלרגית; נשיאת מזרק חירום (אפיפן), המיועד להציל חיים במקרה שהייתה חשיפה למזון בשוגג.; טיפול להפחתת האלרגיה למזון, שבו מבוצע הליך להפחתת הרגישות למזון האלרגני.


טיפול להפחתת רגישות למזון (אימונתרפיה למזון):

בתהליך הפחתת הרגישות מלמדים את מערכת החיסון  לשנות את התגובה למזון שאליו קיימת אלרגיה, באמצעות סדרה של חשיפות הדרגתיות למזון האלרגני. החשיפה נעשית בתנאים מאובטחים בבית החולים, לעיתים עם מזון טרי ולפעמים בצורות עיבוד/אפייה/טיגון שונות. הטיפול בשיבא מותאם לכל מטופל באופן אישי, והוא משתנה בין מזונות אלרגנים שונים – כלומר, דרך הטיפול (הפרוטוקול) באלרגיה לחלב פרה שונה מזו המותאמת לאלרגיה לביצים או לשומשום.

בסופו של הטיפול, שנמשך בממוצע כשנה, יוכלו מטופלים רבים לאכול את המזון שאליו היו אלרגים ללא תגובה אלרגית.

הטיפול כרוך בסיכונים לתגובות אלרגיות קשות, ולכן אין לבצעו בבית.
 

ha kbu p,rui cachkl

 

האם אפשר למנוע אלרגיה למזון?

בעשור האחרון פורסמו מספר עבודות שבהן נמצא כי חשיפה מוקדמת למזונות עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות אלרגיה אליהם. המחקר המפורסם ביותר הוא "מחקר הבמבה" שבו הוכח כי מתן במבה (בוטנים) מגיל צעיר של כמה חודשים הפחית באופן משמעותי את שכיחות האלרגיה מסכנת חיים לבוטנים.
 

למה לטפל דווקא בשיבא?

המרכז לאלרגיה למזון פועל במסגרת היחידה לאימונולוגיה קלינית, אנגיואדמה ואלרגיה עם צוות גדול של רופאים / אחיות / דיאטנית העוסקים בתחום זה שנים רבות. הצוות פועל למציאת פתרון אישי לכל מטופל, בכל גיל, על פי ההיסטוריה הרפואית, תבחינים עוריים ותוצאות חשיפות קודמות. בשנים האחרונות טיפלנו בהצלחה במאות ילדים אשר סבלו מאלרגיה לחלב, ביצים, בוטנים, שומשום ועוד.


לעמוד המרכז לאלרגיה למזון