איך למנוע כוויות בקרב ילדים
בישראל יש אלפי מקרי כוויות בשנה רובם בילדים, קרוב ל50% ממקרי הכוויות הם בילדים בגילאי 0-4.
רוב הכוויות מתרחשות במקום המוגן והבטוח ביותר לילדים -בבית (80% מהכוויות)
ישנם כמה גורמים לכוויות -כוויות מאש, מחום, מחומרים כימים (בילדים כתוצאה חומרי ניקוי שהושארו במקום נגיש לילדים), משמש, מקור אך הנפוץ ביותר (60% מס"כ הכוויות)הוא מנוזלים חמים ממים רותחים בקומקום מתבשילים רותחים בסיר ממשקאות חמים כגון קפה או תה- וכן ממים חמים באמבטיה שלעיתים הקטנים פותחים באותה השנייה שההורה הסתובב להביא את המגבת.
בעקבות כוויות אלו ילד או תינוק עלולים להתאשפז ימים רבים ולסבול מכאבים וצלקות. כולנו רוצים להגן ולשמור על הקטנטנים וכל כוויה היא סיפור עצוב בפני עצמו סבל וכאבים לילד ולמשפחתו.
הטיפול הטוב ביותר לכוויות הוא מניעתם, ומניעה משיגים על ידי העלאת מודעות בקרב הורים , סבים וסבתות ושינוי הרגלי חיים פשוטים.
את הקומקום מציבים בשיש מאחור, לא שותים משקאות חמים בקרבת ילדים קטנים, בבתי קפה ובאולמות, מרחיקים את התינוקות מהאוכל החם ומהמשקאות החמים, באמבטיה לא משאירים את הקטנים אפילו לא לשנייה.
את הילדים הגדולים יותר שכבר מתרחצים לבד מנחים לפתוח את זרם המים לא לכוון גופם עד שיוודאו את חום המים.
כוויות רבות מתרחשות בשישי שבת על כן יש חשיבות להוציא את הקטנים מהמטבח בעת הבישול ולהרחיק את מיחם המים החמים מהישג ידם.
במקרה שכבר קרתה כוויה הטיפול הראשוני המיידי הוא בעל ערך רב ויכול להשפיע על החלמת הכוויה ועל תוצאותיה, הדבר הראשוני שצריך לעשות במקרה של כוויה הוא לגשת לברז המים הקרוב לפתוח על מים קרים ולתת למים לזרום ולשטוף את אזור הכוויה דקות ממושכות 10-20 דקות ,במידה והכוויה נרחבת או באיזורים חיוניים יש צורך לגשת למוקד רפואי להמשך טיפול.
עם קצת מחשבה והרבה מודעות ניתן יהיה להוריד את מספר הכוויות בילדים דבר שהוכח במדינות רבות בעולם.
בתקווה למנוע כוויות נוספות.
נורית מייקלסון
אחות במרפאת כוויות מקדמת מניעת כוויות בילדים