בדיקת אולטרסאונד של מפרקי הירכיים (DDH)
יילודים עלולים לסבול מנקע מולד של מפרק הירך ולכן צריכים לעבור בדיקת DDH בשלושת החודשים הראשונים לאחר הלידה. כך היא נעשית
השם באנגלית: Developmental dysplasia of the hip
מהו נקע (דיספלזיה) מולד של מפרק הירך (DDH)?
מפרק הירך נושא את רוב משקל הגוף ומקשר בין האגן לעצם הירך. הוא מסווג כמפרק כדורי – כלומר דמוי מכתש ועלי. המרחשת (אצטבולום) הבנויה כשקע כדורי ונמצאת באגן היא המכתש, והראש המעוגל והסחוסי של עצם הירך הוא העלי.
נקע מולד במפרק הירך הוא אי התאמה בין המרחשת לבין ראש עצם הירך (Developmental Dysplasia of the Hip: DDH). כך, המרחשת שטוחה ולא כדורית וראש עצם הירך אינו משתלב בתוכה. הוא עשוי להיות מחוצה לה בחלקו (תת-נקיעה) או במלואו (פריקה). אם ההפרעה לא תטופל, הילד עלול לסבול בהמשך חייו מהבדל באורך הגפיים ומצליעה, מכאבים באזור וממגבלה בתנועה. הפרעה זו בהתפתחות מפרק הירך מתרחשת אצל אחד עד ארבעה מכל 1,000 יילודים (ושכיחה יותר בקרב בנות). היא יכולה להופיע בתקופה העוברית או לאחר הלידה, בשנה הראשונה לחיים, וב-20% מהמקרים היא תהיה דו-צדדית.
ההפרעה נובעת משילוב של כמה גורמים, גנטיים וסביבתיים – ובהם לידה ראשונה, מצג עכוז, מיעוט מי שפיר, ריבוי עוברים, וסיפור משפחתי של הפרעה זו – אך לא ידוע מהו המנגנון המדויק שגורם לה.
תינוק שנולד עם חשד ל-DDH (למשל בשל אי-סימטריה בכפלי האגן או אי-שוויון באורך הגפיים) יעבור בדיקה פיזיולוגית של הגפיים התחתונות, שבה בין השאר ייבדקו הגבלה בפישוק או היווצרות "קליק" בהוצאה חיצונית של ראש עצם הירך או הכנסתו למרחשת. אך סימנים אלו רק מרמזים לאבחנת DDH, והתופעה גם לא תמיד מופיעה מיד לאחר הלידה. לכן, בדיקת הבחירה, עבור כל היילודים, היא אולטרסאונד של מפרקי הירכיים.
מהי בדיקת אולטרסאונד של מפרקי הירכיים (בדיקת DDH)?
בדיקה שגרתית שמאפשרת לאבחן DDH בתינוקות עד גיל שנה, ומומלץ לבצעה בשלושת החודשים הראשונים לאחר הלידה. בדיקה זו מדגימה במדויק את מרכיבי מפרק הירך, אינה פולשנית ולא כוללת קרינה מייננת. היא מתבצעת במיטה ייעודית – התינוק שוכב על צדו, ההורה עומד מצדו האחד, והרופא עומד מצדו השני ומעביר את מתמר האולטרסאונד על ירכיו לאחר שמרח על עורו ג'ל על בסיס מים. תפקידו של הג'ל הוא למנוע היווצרות כיסי אוויר ולשפר את איכות התמונה שמתקבלת באולטרסאונד.
משך הבדיקה הוא כמה דקות ותוצאותיה נמסרות (בצילום ובכתב) מיד בסיומה. אם התגלה מפרק שאינו תקין ניתנת המלצה להמשך טיפול ומעקב. כך, בדיקה זו חוסכת מהילד סבל וטיפולים מיותרים בהמשך החיים.
איך מטפלים בהפרעה?
הטיפול בDDH- תלוי בגיל האבחון. ככל שהבעיה מאובחנת מוקדם יותר (עד גיל חצי שנה), הטיפול קל, קצר ויעיל יותר. מטרתו להבריג את ראש הירך במקומו במרחשת, כך שמפרק הירך יוכל להתפתח ולתפקד כראוי.
בגיל 6-0 חודשים, הטיפול יהיה לרוב רצועות פבליק (Pavlik Harness) שהתינוק לובש 24 שעות ביממה, פרט לזמן הרחצה. מדובר במתקן ששומר על מנח תקין של מפרק הירך ובו בזמן מאפשר תנועת רגליים וירכיים מסוימת. כך, הוא מחזק את המבנים שמסביב למפרק ומעמיק (מקער) את המרחשת. טיפול זה כולל ביקורת אולטרסאונד אחת לשלושה-ארבעה שבועות, ונמשך בדרך כלל כמה חודשים, עד לקבלת מפרק תקין.
מגיל חצי שנה ומעלה, או אם הטיפול ברצועות פבליק לא הועיל, נדרש ניתוח לשחזור מבנה המפרק, שבו מחזירים את ראש עצם הירך למקומו. לאחר מכן המפרק מקובע בגבס למשך כמה שבועות עד חודשים. מדי תקופה הוא מוסר כדי שניתן יהיה לעקוב אחר מידת היציבות של המפרק.
אצל 95% מהילדים שמאובחנים ומטופלים מוקדם, מפרק הירך מתוקן ולא נותרת מגבלה פיזית. אצל ילדים שמאובחנים ומטופלים מאוחר, או כאלו שסובלים מההפרעה בשל תסמונת כלשהי, סיכויי ההצלחה פחותים משמעותית. לרוב הם נדרשים לניתוח מפרק נוסף (לעתים יותר מאחד), ואורך החיים והתפקוד שלו עלולים להיפגע.
למה לבצע אולטרסאונד של מפרקי הירכיים בשיבא?
ניתן לעשות בדיקת DDH בקופות החולים ללא עלות. אך במרכז הרפואי שיבא קיים שירות ייחודי – מרפאת אולטרסאונד מפרקי ירכיים של היילוד – שמאפשר ליילוד לעבור את הבדיקה מיד לאחר שחרורו ממחלקת יילודים (בתיאום מראש), עם טופס 17 וללא הפניה מרופא ילדים. אם תוצאות הבדיקה תקינות, נחסכת בדיקת ה-DDH בקופת החולים בגיל שישה שבועות. ואם תוצאותיה אינן תקינות, אפשר להתחיל מוקדם יותר בטיפול ומעקב, גם אצלנו במרפאה. אצל רוב היילודים הבדיקה מראה כי המפרק תקין והם לא זקוקים לבירור נוסף.