המרכז למחקרים קליניים
מטרת מרכז למחקרים קליניים היא לקדם, לייעל ולשפר תהליכים הקשורים במחקרים הקליניים בילדים, תוך חתירה מתמדת לשיפור איכות הטיפול, שמירה על בטיחותו של המטופל והזכויות שלו. נעשה מאמץ להנגיש את הטיפולים המתקדמים ביותר למטופלים, להשתמש בטכנולוגיות חדשניות ולחתור למצוינות ולמובילות.
המרכז מעניק את שירותיו לכל הגורמים העוסקים במלאכת המחקר במסגרת בית החולים. המחקרים הקליניים מתבצעים על פי אמות מידה בינלאומיות ועומדים בדרישות מינהל המזון והתרופות האמריקי (FDA), הקהילה האירופאית (EMEA), ו-Good Clinical Practice - GCP המחמירים ביותר.
מחקר מעבדתי/ בסיסי
מחקר זה עוסק בבסיסן של המחלות ובהבנת מנגנוניהן. לרוב מדובר בעבודת מעבדה, שבה נחקרת פעילות התאים עד לרמת החלקים הקטנים ביותר, כמו חלבונים, גנים ומולקולות נוספות. הבעיות המתעוררות בטיפול ובאבחון החולים במציאות הקלינית נחקרות במעבדה, במטרה לחזור עם תובנות ופתרונות. המידע שמתקבל ממחקר מסוג זה מאפשר להבין את הסיבות המדויקות למחלות שונות ולפתח טיפולים חדישים.
עם זאת, לעתים חולפות שנים רבות עד אשר תגלית מרעישה במעבדה מובילה לשינוי טיפולי בבני אדם.
מחקר קליני
המחקר הקליני מתבצע בבני אדם. ממחקר מסוג זה ניתן ללמוד על תהליכי מחלה ומצבים שונים, למשל - כיצד מתבטאות מחלות בגוף, מהי שכיחותן, עד כמה הן מידבקות וכדומה. המחקר הקליני גם בודק טיפולים חדשים על החולים, בהמשך ישיר למחקר הבסיסי שהביא לפיתוחם.
ניסוי קליני
ניסוי מבוקר בבני אדם, שתפקידו לבדוק את היעילות והבטיחות שבשימוש בטיפול רפואי מסוים. הטיפול יכול להיות תרופה, שילוב של תרופות, מכשור רפואי, פרוצדורה כירורגית, טיפול רדיותרפי או כל טיפול אחר. חשיבותו של הניסוי הקליני היא בכך שהוא מונע מהציבור הרחב שימוש בתרופות ובטיפולים בעלי יעילות נמוכה או תופעות לוואי קשות המסכנות את הבריאות או פוגעות באיכות החיים.
על פי הנחיות מנכ"ל משרד הבריאות, חובה על כל החוקרים לרשום את הניסויים הקליניים לפני תחילתם במאגר הניסויים של NIH (המכונים הלאומיים לבריאות בארצות הברית). באתר NIH רשימה הכוללת את מרבית המחקרים המבוצעים בישראל.