עוד סיפור אחד ודי: הקראת סיפורים לתינוקות ופעוטות
כישורי שפה ותקשורת, אוצר מילים עשיר, פיתוח הזיכרון, הם רק חלק מהמיומנויות שתוכלו לחזק אצל התינוקות והפעוטות שלכם על ידי הקראת סיפורים. גם רבע שעה ביום יכולה לעשות את כל ההבדל. שנהפוך דף?
הקראת סיפור לילדים שלנו, היא חוויה מופלאה עבורנו ועבורם: עם הפיכת הדף הראשון אנו פותחים בפניהם צוהר לעולם דמיוני, מרתק ומסקרן, בו הכל יכול לקרות: פיות מעופפות, נסיכות אמיצות, חיות מדברות, כאשר עולם המבוגרים, החובות והאיסורים, נדחק הצידה. הצבעים והאיורים מגרים את העיניים, הקולות והצלילים מגרים את האוזניים, המגע של הדף וכמובן הסיפור עצמו הופכים את זמן הקריאה להנאה צרופה, בייחוד באותם ספרים שמוקראים שוב ושוב.
הורים רבים בוחרים לחכות עם ההקראה עד שהתינוקות שלהם יגדלו ויבינו קצת יותר על מה הספר, אבל אין סיבה לדחות את זמן הקריאה המשותף עד שהקטנטנים יהיו בעלי אוצר של מילים בסיסי. למעשה, על הקראת הסיפורים להתחיל עוד כשהילדים שלנו הם תינוקות ולהמשיך עד שיגיע לשלב בו יוכל לקרוא באופן עצמאי. גם אם רבע שעה ביום המוקדש להקראת סיפור, יכולה לעשות את כל ההבדל – ולהפוך את התינוק שלכם לחכם יותר.
האינטליגנציה של התינוק שלכם היא לא הדבר היחידי שיתפתח בזכות ההקראה. הוא יפתח כישורי שפה ותקשורת טובים יותר, פיתוח מיומנויות זיכרון והקשבה ואוצר מילים עשיר יותר. בנוסף, התינוקי שלכם יקבל שני בונוסים נוספים: זמן איכות חווייתי אתכם ורכישת האהבה לקריאת ספרים שתלווה אותו (בתקווה) לאורך חייו הבוגרים.
מאלו ספרים תינוק בן חצי שנה ייהנה במיוחד?
תינוקות נהנים לשמוע קולות – הקול המוכר שלכם, ההורים, קולות מפתיעים שתשמיעו תוך כדי הקריאה וגם קולות וצלילים “מיוחדים” ו”שונים” שמצויים בחלק מהספרונים. תינוקות נהנים גם מגירויים ויזואליים, בעיקר כשמדובר בצבעים “חיים” ומגירויים מוחשיים נעימים למגע.
ההקראה תורמת לחיזוק הקשר והתקשורת בין התינוק לבין ההורה המקריא
והנה עוד כמה סיבות לפתוח בגללן ספרון:
-
התינוק מתמקד בתמונות שבספר ומפתח כך את קואורדינציית שרירי העיניים שלו.
-
ההקראה תפתח אצל הילד שלך מיומנויות של קשב, ריכוז, התמדה והקשבה.
-
היא גם דרך מושלמת ללימוד מושגי יסוד כמו ספרות, צבעים, אותיות, צורות, בעלי חיים, הרחבת אוצר המילים שיגיע בהמשך וכישורי שפה ותקשורת נוספים.
-
ההקראה לתינוק תורמת לחיזוק הקשר והתקשורת בינו לבין ההורה המקריא. זהו זמן איכות משותף יקר מפז ולכל הורה סגנון הקראה שונה.
-
קריאה בספרים מותאמים היא חוויה רב חושית שמשלבת קול, מגע, צבע וגירוי ויזואלי שגם תורמת למוטוריקה העדינה (לחיצה על כפתורים, העברת עמודים בספר).
-
הקראה חווייתית בגיל צעיר, תפתח את אהבת הקריאה. האהבה הזו תשרת אותו כתחביב ומאוחר יותר בחלק ניכר ממטלות בית הספר ובחייו הבוגרים.
-
פרס נובל בדרך? אולי. הקריאה היא מיומנות חשובה להמשך דרכו האקדמית של ילדכם.
כולנו מכירים ילדים שעבורם קריאה היא עונש ולעומתם, ילדים שאוהבים לקרוא. האחרונים לרוב גדלו בבית בו ההורים קוראים ואהבת הקריאה השתרשה בהם מינקות. רוצים שהילדים שלכם יתאהבו בקריאה? הנה כמה דרכים להפוך את החוויה למהנה במיוחד עבורם:
-
התעכבו על איורים והצביעו עליהם.
-
הקריאו לילדכם ספרים שאתם עצמכם אוהבים. כשאתם נהנים להקריא את הסיפור, הוא יחוש בזה וייהנה גם הוא.
-
הקריאו בטונים שונים, ושלבו קולות וצלילים מתאימים.
-
לא חייבים להיצמד למילים הכתובות, אפשר לאלתר או לצמצם, אבל רצוי לשמור על התחלה-אמצע וסוף קבועים וצפויים, כדי שבשלב כלשהו הילד יזהה את מרכיבי הסיפור.
-
כל הורה או קרוב משפחה מקריא קצת אחרת - וזה נהדר. כל אחד מכם מביא גישה קצת שונה לאותו סיפור – והילדים רק מרוויחים מזה.
ולסיום: כמה המלצות
כשמדובר בתינוק קטן, התחילו עם ספרונים תחושתיים שנמכרים בחנויות למוצרי תינוקות. ספרונים אלו מאופיינים בעמודים מבד עבה שניתן להכניס לפה ולמשש והם גם משמיעים קול רשרוש נעים כשמפעילים עליהם לחץ פיזי.
לקראת גיל שנה, ביחרו בספרים קשיחים המשמיעים מנגינות בלחיצה, כמו לדוגמה, ”סדרת מלודי – תמונות וצלילים” יש מספר ספרונים שלכל ספרון נושא: כלי הנגינה שלי, בחווה וכו’. בכל דף יש מילה אחת, עם תמונה אחת וצליל אחד שמופק כשלוחצים על כפתור (מוטוריקה עדינה!).
החל מגיל שנה, קנו ספרים עם מעט מלל, רצוי בחריזה ובכריכה קשה כמו “ברכבת יושבת ארנבת” של טובה שינברג, “מגדל של קוביות בניתי” של דבורה עומר וספרי מרים רות, מיריק שניר, רינת הופר ועוד ועוד. הקראה נעימה.