תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

שנפתח שולחן? על מעבר לאכילת מוצקים

אחרי שהוזנו באופן בלעדי באמצעות הנקה, תמ"ל או גם וגם, הגיעה העת להכיר לתינוקות שלכם מזונות חדשים העונים לשם הקוד "מוצקים" או " מזונות משלימים". מתי מתחילים, עם מה ובאיזה קצב, כל התשובות, בפנים

Getting your Trinity Audio player ready...

 

ודאו שהתינוק מראה סימני מוכנות למעבר למוצקים.

התחילו במזון טחון חלק וללא תיבול למשך כמה ימים.

 שלבו מזונות עשירים בברזל כמו בשר אדום והודו ומזונות המכילים ויטמין C.

 חשיפה מוקדמת לבוטנים וגלוטן יכולה למנוע אלרגיה.

 אין לתת חלב ניגר ודבש בשנה הראשונה לחיים.

 

המעבר מהנקה או תמ"ל ל"אוכל של גדולים" הוא ציון דרך משמעותי בחייו של התינוק - וגם בחיים שלכם, ההורים. עולם שלם של טעמים ומרקמים הולכים להיפתח בפניו - אבל איך עושים את זה נכון ובטוח? לפני שאתם מתחילים לאדות ירקות או לחלופין, להעמיס לו מנת שווארמה, הנה כל מה שחשוב שתדעו קודם לכן - ושיהיה בתיאבון.


מתי מתחילים?

נתחיל בהנחיית משרד הבריאות (שתעודכן שוב בקרוב): עד גיל חצי שנה על התינוק להיות מוזן מהנקה או תמ"ל בלבד. לאחר מכן, הצרכים של התינוק משתנים והוא זקוק להשלמות ממקורות מזון נוספים. בנוסף לגיל הביולוגי, שימו לב אם התינוק שלכם בכלל מראה מוכנות לשינוי הצפוי: יושב (עם תמיכה) בצורה יציבה, ראשו יציב ולא מתנדנד, מסתקרן מהאוכל שאתם אוכלים וכן הלאה. על כל מקרה, לא מומלץ לדחות את המעבר למוצקים הרבה מעבר לגיל שישה חודשים, בגלל החשיבות שבחשיפה למרקמים ולטעמים חדשים.
 
טיפ חשוב נוסף: הקפידו לתת לתינוק שלכם את הטעימות בזמן שהוא מתחיל לפתח רעב אך לא רעב מדי, כי אז יש חשש שהוא יהיה עצבני וחסר סבלנות להתנסות במזון חדש.


איך מתחילים?

ההנחיות המעודכנות של משרד הבריאות ממליצות לתת לתינוקות מזון לא מעובד ולא מתועש. אם בחרתם להתחיל עם ירקות מבושלים או מאודים (גזר, קישוא, דלעת וכן הלאה), על המרקם להיות טחון חלק וללא גבישים, כאשר לאט-לאט, לפי המוכנות וכושר הלעיסה והבליעה של התינוק, עוברים למרקם גס יותר. בשלב הטעימות, מומלץ לתת בכל פעם מזון חדש למשך כמה ימים, ללא תיבול וללא מלח, כדי לתת לתינוק להתרגל לטעם וכדי לשלול אלרגיה. ניתן להכין כמות לכמה ימים ולשמור במקרר – אבל הכי בריא זה טרי.

ומה לגבי פירות? תפוח, אגס, בננה, מלון וגם אבוקדו יתקבלו בשמחה אצל התינוק שלכם, על אחת כמה וכמה כשתתחילו לשלב כמה פירות במקביל. 

אל תצפו שבתוך שבוע התינוק יפתח תיאבון גדול למוצקים. בתחילת הדרך, המעבר מתמ"ל או הנקה יתבטא בכמה כפיות בודדות, כשהכמות תעלה הדרגתית עד לביסוס הארוחה. מומלץ לתת לתינוקות לטעום מהאוכל המוגש בבית ולעודד לאכילה במסגרת משפחתית.


מה חשוב לשלב בתזונה?

מזונות עשירים בברזל כמו בשר אדום, בשר הודו נקבה וקטניות. בנוסף, מומלץ לתת לתינוק פירות וירקות המכילים ויטמין C כמו גמבה, תותים, קיווי, כרוב ניצנים, תפוז, אננס, כרוב אדום ועוד.

ומה לגבי בוטנים? אם בעבר המליצו להימנע מהם בהתחלה מחשש לאלרגיה, כיום ההמלצה היא לשלב כפית חמאת בוטנים עם הפירות כבר בהתחלה, כי מחקרים הוכיחו שחשיפה מוקדמת לבוטנים מונעת אלרגיה מסכנת חיים.


דגנים

ניתן להוסיף דגנים כמו אורז ושיבולת שועל למרק שמוגש לתינוק. בשלב מאוחר יותר תוכלו לשלב קוסקוס, פסטה וגריסים. דגנים רבים מכילים גלוטן וחשוב לחשוף את התינוק אליהם. ומה לגבי לחם? אפשרי בהחלט אבל רצוי לחתוך אותו לחתיכות קטנות. מפיתות, בשלב זה, עדיף להימנע בשל סכנת חנק.

מעבר למוצקים

מתחילים רק כשהוא מראה מוכנות. מעבר למוצקים.


עם מה תצטרכו לחכות?

מוצרי חלב (לא ממותקים) מומלץ לתת בצורה מתונה במהלך השנה הראשונה.
אין לתת חלב פרה ניגר 3% שומן אלא לאחר גיל שנה. בחלב אין ברזל ורמת מלחים גבוהה. 
מה עוד? חל איסור לתת דבש לילדים מתחת לגיל שנה. הסיבה: חשש להימצאות רעלן בשם בוטוליזם, שעשוי לגרום לשיתוק שרירים.


ומה לגבי שתייה?

ביחד עם המעבר למוצקים, יש להרגיל את הבייבי שלכם לשתיית מים ומים בלבד ואין לתת להם שתייה ממותקת או חליטות תה. בדיוק כמו בטעימות, גם כאן נתחיל בכפיות מים בודדות, לאחר האכילה. עם הזמן, ככל שהמעבר למוצקים יתבסס ואתו יפחת הצורך בתמ"ל או בהנקה, כמות המים אותה ישתה, תגדל. עד גיל שנה, יש להרתיח את המים במשך שתי דקות ולהגיש לתינוק בטמפרטורת החדר.


מעבר לאוכל אצבעות

לקראת סוף השנה הראשונה לחיי התינוק, יש לעבור בהדרגה למאכלים מוצקים יותר, "אוכל אצבעות" הוא מזון בגודל ובמרקם הניתן לאחיזה באצבעות התינוק, כמו פרוסות של ירקות ופירות מבושלים או טריים, בננות, אבוקדו, רצועות בשר ועוף מבושלים או קוביות גבינה. בגיל זה התינוק מוכן יותר ללעיסה וזקוק למרקם גס יותר במזון שהוא צורך.

חשוב לעודד את התינוק לאכילה עצמאית. האכלה עצמית עם כפית, לעיסה, האכלה עצמית באצבעות ושתייה עצמאית מכוס. עד גיל שנה רצוי שהתינוק יאכל מגוון מזונות מכל קבוצות המזון.


תזונה בשנה השנייה לחיים

כדי להימנע מחוסרים ברכיבי תזונה שונים, ממליץ משרד הבריאות לצרוך מגוון מזונות מקבוצות המזון השונות מדי יום. מחקרים הוכיחו שרוב הילדים הקטנים צורכים כמויות מספיקות של רכיבי תזונה ואנרגיה, אם ניתנת להם גישה לתזונה מגוונת. אין לצרוך מזון חד גוני, גם אם הוא נחשב כמזין ובריא. מומלצת גם צריכה מתונה של נוזלים. חינוך נאות להרגלי תזונה נבונה חיוני כבר מגיל זה.

ומה לגבי שומן? לפי משרד הבריאות, הכמות המיטבית של שומן בתזונה תלויה בשלבי ההתפתחות של התינוק ובדרישות האנרגטיות שלו. צרכי האנרגיה ורכיבי התזונה השונים גבוהים במיוחד בשנתיים הראשונות לחיים. הגבלת כמות השומן בדיאטה עלולה לגרום להפחתה של צריכת השומן וחומצות השומן החיוניות, ולכן אינה מומלצת.


ומה לא לעשות? בבקשה:

-    לא להאכיל את התינוק לפני שהוא באמת מוכן.
-    לא להאכיל אותו מול מסכים או בעזרת משחקים. 
-    לא לנסות להאכיל אותו בכוח, הוא יודע טוב מאיתנו מתי הוא רעב או שבע.
-    לא למהר לשום מקום. כמו בכל שלב התפתחותי אצל תינוק, גם כאן לכל תינוק קצב משלו. חלק יתחברו מההתחלה לאוכל החדש והלא מוכר, ויש כאלה שיהיו חשדניים בהרבה. 
-    לא לאבד את הסבלנות כשהאוכל נופל על הרצפה והילד שלכם מתלכלך כולו. היו עקביים ונעימים כדי שחוויית האכילה תישאר חיובית עבורו. את הפירות (החתוכים) תקצרו בהמשך.