תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

למה תינוקות מתעוררים בלילה?

מאת: ד"ר אבנר גורן


תינוק לאחר לידתו מבלה כשני שליש מהיממה בשינה. עם הגיל משך זמן השינה הולך ופוחת. העובדה שתינוק מבלה יותר זמן בשינה לעומת ערנות בשלוש שנותיו הראשונות לחייו, מצביעה על חשיבותה הרבה בתקופה זו.  השינה חשובה לגדילה פיזית, למערכת החיסון, להתפתחות המוח ופעילויותיו השונות ועוד.

הרגלי ההשכבה חיוניים לאיכות וכמות השינה של תינוקות. תינוקות שהוריהם קבלו הדרכה למטרה זו סובלים פחות מבעיות שינה מהורים שלא קיבלו הדרכה.בנוסף להעדר הרגלי שינה טובים קיימים גורמים נוספים שיכולים להשפיע על שנת התינוק.  אז למה תינוקות מתעוררים?

 

  1. הם תינוקות! לתינוקות מחזורי שינה יותר קצרים ממבוגרים.  הם עוברים ממצב של שינה עמוקה לשינה קלה בערך כל שעה, פרק זמן בו הסיכוי להתעוררות גדל. שנת התינוק מתאפיינת על ידי סף עירור נמוך (מתעוררים בקלות), עובדה המהווה מנגנון הגנה, כגון במצבים של קירור או חימום יתר וכו'.

  2. הם רעבים. לתינוקות קיבה קטנה ומטבוליזם מהיר. הם אינם יכולים לצום למשך פרקי זמן ארוכים בהשוואה למבוגרים. תינוקות רבים זקוקים להאכלת לילה למשך לפחות ששת החודשים הראשונים לחייהם.

  3. הם צמאים. לאחר הפסקת האכלת הלילה, תינוק לעיתים מרגיש צימאון ולא רעב. תופעה זו בולטת יותר בשנה השנייה לחיים ובילדות המוקדמת.

  4. הם גדלים. רמת הורמון הגדילה גבוהה יותר בלילה והוא מעורר תאבון. התעוררות מסיבה זו מבטיחה לתינוק שיש לו מספיק "דלק" על מנת לגדול.  קפיצות גדילה קורות בדרך כלל בגילאים שלושה ושישה שבועות, ושלושה ושישה חודשים. בתקופות אלו צפויה עלייה כללית בתאבון בשעות היום והלילה.

  5. הם מתפתחים. בתקופות של השגת אבני דרך חשובות בהתפתחותם, תינוקות מתעוררים לעיתים בלילה על מנת ל"התאמן" במה שנלמד.  תקופות אופייניות הן בגיל 4 חודשים לאחר התהפכות, גיל 6 חודשים  - ישיבה, בין 7-9 חודשים  - זחילה ובין 9-15 חודש -  הליכה.

  6. השיניים שלהם בוקעות. התינוק מתחיל "להרגיש" את תהליך צמיחת שיניים בגיל 3-4 חודשים למרות שפקיעתן בדרך כלל כחודשיים ויותר מאוחר יותר.

  7. כואב להם. קיימים מצבים ותהליכים הגורמים לכאבים המעירים את התינוק משנתו (יפורטו בהמשך).

  8. בדידות. תינוק הרגיל לקרבה פיזית והתעסקות מתמדת במשך היום ירגיש בודד בשעות הלילה. ולכן, לעיתים תינוקות הרוצים קצת קרבה פיזית, יתעוררו ולאחר חיבוק או הצמדה פיזית יחזרו לישון.

  9. חרדה. חרדת ההפרדה (גם ביום וגם בלילה) הינה מנגנון הישרדות לתינוקות, כי יותר בטוח להיות קרובים למטפל. תינוק המתעורר לבד, בחדר חשוך ושקט ובסביבה לא "טבעית", חווה הרגשת חרדה. תינוקות בעלי מזג נוח יקבלו את המצב ב"קלות" והאחרים יבכו עד לניחומם בעזרת מגע פיזי.

  10. הם מפחדים. פחדי לילה אופניים לתינוקות מבוגרים יותר (מעל שנתיים). לעיתים חלומות וסיוטי לילה יעירו אותם משנתם.

  11. התניה. התניה חיובית נוצרת מההשפעה הטובה שיש להאכלה ולמגע פיזי לאחר התעוררות לילית. התניה זו גורמת לתבנית התנהגותית של התעוררות לילית.

 

מתי לחשוד בגורמים פיזיים רפואיים להתעוררות לילית?

 

  • התינוק לא ישן טוב מאז לידתו.

  • התעוררות פתאומית עם כאב בטן קוליקי ("גזים").

  • אי-שקט למשך כל הלילה.

  • התינוק "נחנק" בשעות הלילה.

  • התינוק פולט לעיתים קרובות ביום.

  • תינוק שישן היטב קודם, ופתאום מתעורר לעיתים קרובות.

  • בכי מרובה ללא סיבה נראית לעין.

  • הטכניקות המקובלות להרגעה אינן יעילות.

  • התינוק בכיין ובאי שקט גם ביום.

  • האינטואיציה האימהית או האבהית אומרת שמשהו לא בסדר.

 

מהם הגורמים הרפואיים העיקריים להתעוררות לילית?

 

רפלוקס קיבתי ושטי:

 

רפלוקס הוא מצב בו אוכל וחומצה מהקיבה "עולים" בחזרה לוושט ולעיתים נפלטים החוצה דרך הפה.  לעיתים תוכן הקיבה נשאף לריאות וגורם לשיעול, לצפצופים ולדלקות ריאות. לרוב התינוקות יש דרגה קלה של פליטות וזה לא מהווה בעיה רפואית הדורשת אבחון וטיפול, כל עוד התינוק עולה טוב במשקלו.  רפלוקס מוחמר בלילה עקב מספר סיבות: התרוקנות הקיבה מואטת בשינה, השריר שמונע חזרה של מזון וחומצה מהקיבה לוושט יותר רפוי בלילה ושכיבה מחמירה את הנטייה.

מה ניתן לעשות?

  •  לעבור לארוחות קטנות לעיתים יותר קרובות (חצי הכמות בתדירות כפולה).

  •  הנקה לתקופות ארוכות יותר (הנקה מפחיתה רפלוקס).

  • לשלול אי סבילות למזון (חלב פרה וסויה לתינוקות שאינם יונקים) ומזון הגורם ל"גזים" אצל אימהות מניקות.

  • כאשר התינוק אוכל הוא בולע גם מעט אוויר יחד עם החלב. האוויר ממלא את ביטנו וגורם לאי נוחות.  בסוף כל ארוחה הרימו את התינוק והשעינו את ראשו על כתפיכם לגיהוק.

  • להלביש תינוקות בביגוד שאינו לוחץ על אזור הבטן.

  • להשכיב את התינוק על גבו ולהגביה את מיטת התינוק לפחות ב-30 מעלות.

  • לא לעשן בסביבת התינוק.

  • קיימים מזרנים הניתנים להגבהה.

 

אי סבילות למזון

הסימנים המחשידים לאי סבילות למזון הם: 

  • סימנים של גזים או מלאות לאחר ארוחה.

  • קולות מעיים מוגברים וסבל לאחר ארוחה.

  •  שינוי ביציאות, בעיקר יציאות רכות או שלשול אך לעיתים גם עצירות.

  •  סמן אדום מסביב לפי הטבעת בתגובה לגירוי העור על ידי צואה חומצית.

  • התעוררויות מרובות בלילה.

מה ניתן לעשות?

אם התינוק אינו יונק, אפשר לנסות לעבור לתחליף הנקה ללא לקטוז, לעבור מחלב פרה לסויה, או לעבור לתחליף הנקה בעל חלבון מפורק (וגם ללא לקטוז) כגון נוטראמגן או ניאוקייט.

אם התינוק יונק, על האם להימנע ממוצרים המעוררים גזים או אי-סבילות.

 

נזלת, שיעול, אף סתום וזיהומים של מערכת הנשימה העליונה

יילודים ותינוקות קטנים מעדיפים לנשום מהאף ולא דרך הפה, ולכן גודש קל או מעט נזלת יכולים להקשות על הנשימה ולהתעוררות לילית. שיעול וליחה הנלווים לזיהומים של מערכת הנשימה העליונה ("הצטננויות") אף הם גורמים לקושי בשינה.

מה ניתן לעשות?

  • שלהשתמש באדים

  • לטפטף מספר טיפות מי מלח (סייליין) לאף ולאחר כדקה לשאוב.

  • להגביה את המיטה באזור הראש יכול להקל על פינוי הפרשות ממערכת הנשימה העליונה.

 

דלקות אוזניים

דלקת אוזן תיכונה, דלקת של התעלה החיצונית ודלקת של עור התוף גורמות לכאב קשה, בכי והתעוררות לילית.  הסיבה העיקרית להחמרה לילית נעוצה בעובדה שבלילה אין גירויים המסיחים את דעתו של התינוק מהרגשת הכאב.           

מה ניתן לעשות?

אבחנה נכונה וטיפול אנטיביוטי מתאים - טיפות לדלקת של התעלה החיצונית ודלקת של עור התוף ואנטיביוטיקה דרך הפה לדלקת אוזן תיכונה ונוגדי כאבים עד להשפעת הטיפול האנטיביוטי.

 

תולעים

תינוקות הסובלים מתולעים, אוקסיוריס, מתעוררים בלילות עקב יציאת התולעים בלילה והעקצוץ באזור פי הטבעת.  התופעה שכיחה במיוחד בקרב תינוקות (וילדים) הנמצאים במעונות וגנים.

מה ניתן לעשות?

טיפול תרופתי נגד תולעים (וורמוקס) ויישום צעדים להיגיינה בסיסית כגון כיבוס מצעים ובגדים וטיפול בבני בית שיכולים גם הם להדביק.

 

נחירות והפסקת נשימה

תינוקות הנוחרים, ישנים שינה חסרת מנוחה ועייפים במשך היום סובלים אולי מהפסקות נשימה. הנחירות והפסקות הנשימה נובעים בדרך כלל מהגדלת השקדים והאדנואידים ("השקד השלישי").  בשינה השרירים שתפקידם לגרום לפתיחת דרכי הנשימה העליונות רפויים ולכן החסימה מופיעה ומוחמרת בשינה.  השינה בקרב תינוקות וילדים אלה מלווה באי שקט והתעוררויות מרובות ואיכותה ירודה. תינוקות וילדים אלה סובלים מעייפות, אי שקט ולעיתים אף מדיכוי תיאבון בשעות הערנות.

מה ניתן לעשות?

אבחנה על ידי רופא אף אוזן גרון.  לעיתים יש צורך בהדמיה ו/או מעבדת שינה.  אם אכן החסימה משמעותית הפתרון ניתוחי.

 

גירוי של החיתול

תינוקות אינם מתעוררים בדרך כלל בלילה מרטיבות החיתול.  בנוכחות "דלקת החיתול" העור המודלק והמגורה בתוספת יציאה או הרטבהגורמים להתעוררויות ליליות. 

מה ניתן לעשות?

החלפות לעיתים קרובות, משחות נוגדות דלקת, חיידקים ופיטריות הנרשמות על ידי רופא ומשחות (פסטות) המגנות על העור מגירויים הם השילוב הנכון.

 

חימום או קירור יתר

תינוקות הסובלים מחימום או קירור יתר מתעוררים לעיתים קרובות.

מה ניתן לעשות?

לשמור על טמפרטורת חדר בין 21-24 מעלות ולהלביש את התינוק בצורה הולמת לגילו ולתנאי הסביבה.  קיימים היום מזרנים המאפשרים איזון חום, ויעילים במיוחד בקרב תינוקות הנוטים להזיע.