למה התינוק בוכה?
התינוק בוכה כאשר משהו מציק לו, אבל בחודשים הראשונים לחייו הוא עדיין אינו יכול לספר מה מציק לו ומה הוא רוצה ולכן אנחנו בהתחלה מנחשים ואחר כך לומדים להכיר את התינוק שלנו ולהבין את הצרכים והרצונות שלו. בינתיים, כדאי להכיר את הסיבות העיקריות שבגללן תינוקות בוכים ואנחנו מטפסים על הקירות:
רעב
הסימנים לרעב אצל התינוק מתבטאים במציצה של האגרוף שלו או של המוצץ במרץ רב. במקרים אלו אם נוגעים בשפתיו או בלחיו, הוא יגיב על ידי הפניה של ראשו לעבר האצבע וינסה לתפוס אותה בפיו.
בדרך כלל כשהתינוק מסיים את ארוחתו הוא רגוע, אך אם נראה לכם שהוא עדיין רעב, כדאי לבדוק את מספר החיתולים שהתינוק הרטיב ביממה האחרונה. אם המספר הוא 10-8 חיתולים רטובים בשתן בהיר ללא ריח, זה סימן שהתינוק מקבל מספיק נוזלים.
גזים
כאבי בטן כתוצאה מגזים (קוליק) מתחילים בדרך כלל בגיל שבועיים ונמשכים עד לגיל שלושה חודשים. כאבים אלו נובעים לרוב מהימצאות גזים בבטן התינוק, שיכולים לגרור בכי רם, צעקות קצרות, כיווץ רגלי התינוק לכיוון הבטן או שפשוף של ברכיו בסדין (אם התינוק שוכב על הבטן). במקרה של גזים התינוק יכול להמשיך לבכות גם לאחר שמרימים אותו על הידיים. כדי לאבחן את התופעה, אפשר לקרב את האוזן לבטנו של התינוק ולשמוע את תנועת הגזים.
הטיפול הנעים ביותר הוא הצמדתו של התינוק לגוף או עיסוי עדין של הבטן. ניתן להיעזר גם בתרופה שעליה ימליצו הרופא או הרופאה. במקרים שבהם הטיפולים האמורים לא עוזרים.
בכל מקראה, יש להתאזר בסבלנות עד להבשלת המעי, ולזכור שזו תופעה נורמלית לחלוטין.
שלשול
שלשול הוא ביטוי לדלקת המעי אצל התינוק. אצל תינוקות יונקים קשה לאבחן את השלשול, לכן לשים לב לשגרת ההפרשה הצואתית של התינוק. תינוקות (במיוחד כאלה הניזונים מחלב אם) מפרישים בין שמונה לעשר יציאות רכות ביממה. אם ישנה הפרעה בכמות ההפרשות או בצורתן יש לפנות לרופא/ה. שלשול ייחשב גם הפרשה צואתית יומית גדולה ורכה, שמרקמה רירי ומימי והיא בעלת צבע ירוק וריח רע.
גורם שכיח ביותר להופעת השלשול הוא וירוסים המופיעים בעונות שונות וגורמים למגיפות של שלשול, או חיידקים שונים (דיזנטריה, שיגלה או סלמונלה) שעלולים להיות מסוכנים לתינוק ולבני המשפחה. במקרים אלו ההדבקה היא תמיד בעקבות מגע עם הצואה.
הסיבה העיקרית החשובה ביותר להתפשטות השלשול היא פשוטה ביותר: אי רחיצת ידיים. יש להקפיד על חינוך להיגיינה אצל כל בני המשפחה, ולדאוג שגם המבוגרים וגם הילדים יקפידו על נטילת ידיים לאחר השירותים או לפני שהם מכניסים דבר מה לפה.
עצירות
תופעה שכיחה ביותר אצל תינוקות הניזונים מתחליף חלב אם. עצירות תאופיין בבכי של התינוק בזמן מתן צואה והתאדמות עורו (בשל המאמץ הנדרש ממנו). כדי להקל על התינוק ניתן להחליף את פורמולת ההזנה, או להוסיף שתיים-שלוש כפיות של מיץ עגבניות או מיץ שזיפים לתזונתו. במקרים שבהם לא חל שיפור במצב התינוק, יש לפנות לרופא/ה.
חום
יש להיוועץ עם רופא/ה במקרה שחומו של התינוק עולה מעל לטמפרטורה של 37.8 מעלות צלזיוס. במקרים שבהם אקמול אינו מביא לשיפור במצבו של התינוק, יש לוודא שאינו סובל מחימום יתר (אינו עטוף ביותר מדיי שמיכות ובגדים וטמפרטורת החדר אינה עולה על 22 מעלות צלזיוס).
מומלץ לאוורר את החדר היטב ולתת לתינוק שתייה מספקת. אם החום עולה על 39.5 מעלות צלזיוס לאחר מתן אקמול, רצוי להניח את התינוק באמבטיה של מים פושרים או חמימים במשך עשר דקות ולפנות בהקדם לעזרה רפואית.
מתי לפנות לעזרה רפואית?
חשוב שכל תינוק בריא ייבדק על ידי רופא/ת ילדים במהלך שבוע עד שלושה שבועות לאחר הלידה. בהמשך רצוי לבצע בדיקת רופא שגרתית בכל כמה חודשים, עד לגיל שנה.
בעיות הדורשות בדיקה מוקדמת:
-
צהבת המתגברת לאחר השחרור מבית החולים.
-
כל שינוי בהתנהגות הרגילה של התינוק.
-
תינוק שמשקלו נמוך מ-2500 גרם.
-
תינוק שאושפז מעבר למשך זמן האשפוז הרגיל.
-
אי-שקט הנגרם מסיבה לא ברורה ונמשך יותר מכמה שעות.
-
הקאות ושלשולים.
-
קוצר נשימה או שינוי בצבע התינוק.
-
אדישות שמתבטאת בבכי חלוש ותגובה ירודה לגירויים חיצונים.
-
עלייה בלתי מספקת במשקל.