תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

הישרדות - החופש הגדול: המדריך המלא להורים

ים, בריכה, אבטיח וענבים וגם: סכנת טביעות, יתושים, נחשים, תאונות קורקינט ומה לא. מנהל המיון של ספרא עם המדריך המלא שייסיע לנו לשמור על הילדים בריאים ושלמים בחופש

מאת: ד"ר אורן פלדמן, מנהל המיון בבית החולים לילדים ספרא בשיבא

אם בחורף מגיעים למיון בעיקר ילדים וילדות עם מחלות נשימתיות, בקיץ אנחנו עוסקים בעיקר בתאונות ופציעות. או במילים אחרות: כן, הוא שוב איתנו, החופש הגדול.


למה יש יותר תאונות ופציעות דווקא בחופש הגדול?

לילדים שלנו יש הרבה יותר זמן פנוי ופחות מסגרות וכך הם חשופים יותר לתאונות דרכים, תאונות אופניים, קורקינט ועוד שלל פציעות ונפילות מסיבות שונות. הסיבה השנייה: בחופש, הילדים עוסקים בפעילויות שונות שחושפות אותם לסכנות: ים, בריכה, קמפינג ועוד.



נפילה מאופניים. אם יש קושי משמעותי בהזזת הרגל או היד, גשו למיון
 

אז איך שורדים את הקיץ בשלום, איזה טיפול ראשוני מומלץ לתת, באלו מקרים חשוב לפנות לחדר מיון ילדים וכיצד יטפלו בילדים שלנו בבית החולים? מדריך הישרדות מקיף לחופש הגדול – מתחילים:

 

סוגי תאונות ופציעות של ילדים

חבלות גפיים

כל עוד הילד מסוגל להתרומם וללכת בכוחות עצמו (כשהפגיעה ברגליים), או להזיז את הידיים (אם הן האזור הנפגע), מומלץ רק לתת לילד לנוח ולא להזיז את הגפיים לזמן מה. אפשר לחבוש גם בתחבושת אלסטית קלה או להניח קרח לפרקים (חשוב לא לחשוף את הקרח לזמן ממושך כדי להימנע מכוויות קור, וכן לא להניח את הקרח ישירות על העור אלא לחצוץ עם מגבת או כל חתיכת בד). הכי חשוב: לתת לילד משכך כאבים כגון אקמול או נורופן. 
מתי לקחת למיון: במקרה שיש קושי משמעותי בהזזת הרגל או היד, כאבים בלתי פוסקים גם אחרי מתן משכך כאבים ומנוחה קצרה, או אם רואים נפיחות משמעותית או שינוי ניכר לעין בצורה של הגפה. במיון הצוות הרפואי יבצע הערכה של חומרת הפגיעה. כדי לייעל את התהליך, האחות (שהיא הגורם הראשוני שפוגש  את הילד), תיתן טיפול לכאב ובמקרים מסוימים תדאג גם לקיבוע ראשוני (כמו חבישה, סד או מתלה ליד) ותפנה לצילום. לאחר אבחון של רופא או רופאה על פי ממצאי הצילום, יוחלט אם יש צורך לקבע, לגבס, או לבצע פרוצדורות תחת טשטוש כמו שחזור העצם, ובמקרים חמורים יותר: ניתוח.


חבלות ראש

חבלות ראש הן למרבה הצער תופעה שכיחה מאוד בקרב ילדים. עם זאת, ברוב המקרים, החבלה מסתכמת בכאב מקומי שחולף. 
טיפ מרופא: נפילה מגובה נמוך (שזה בדרך כלל מגובה הילד או מעט יותר) ללא אובדן הכרה בעקבות הנפילה, תנהג רגיל,  שאינו מקיא, ושאין לו נפיחות בולטת בקרקפת -  אין צורך למהר למיון.
מה כן לעשות? לתת לילד לנוח (עדיף לא לתת לו להירדם אבל אם הוא ממש עייף, אפשרו לו לנמנם למשך שעה ואז להעיר), אפשר גם לתת תרופה נגד כאבים ולהמשיך לעקוב. אם חלפו 6-4 שעות מרגע החבלה והילד מתנהג כרגיל, אפשר להירגע, כיוון שלא נשקפת לו כל סכנה ואין צורך בבדיקה רפואית.
מתי בכל זאת לגשת למיון: במקרה ומדובר בחבלה משמעותית, לדוגמה נפילה מגובה רב (מעל מטר), נפילה למרחק מאופניים, תאונת דרכים, חבטה עוצמתית מחפץ וכן הלאה, חובה להגיע ולהיבדק. בנוסף, חשוב להגיע למיון גם במקרים בהם מופיעים סימנים כמו הקאה למעלה מפעם אחת, התנהגות שונה מהרגיל (לדוגמה תינוק ישנוני, מתקשה ללכת או לעמוד). 
טיפ מרופא: המצח הוא אזור מוגן ולכן, גם אם מופיעה נפיחות, לא  מדובר במשהו מסוכן. לעומת זאת, אם יש נפיחות בגולגולת, זה מחייב בדיקה רפואית. 

לעומת זאת, כשמופיעים תסמינים, מדובר בזעזוע מוח - מצב בו מתקיימות תנודות של המוח בתוך הגולגולת  כתוצאה מהחבטה. במקרים אלו הילד יהיה נתון רק תחת השגחה למשך שש שעות בתנאים מבוקרים. לעומת זאת, אם כבר בהגעה למיון או במהלך ההשגחה המצב נעשה חמור יותר - אובדן הכרה, הקאה למעלה מפעם אחת, קושי לעמוד או ללכת – מבצעים צילום סיטי כדי לוודא שאין דימום פנימי. 
לרוב, רק כעשרה אחוז מקרב הילדים שמגיעים למיון עם חבלות ראש יזדקקו לצילום. במקרה ואכן נמצא דימום פנימי, חלק מהילדים יועברו להשגחה בטיפול נמרץ, חלק יעברו ניתוח לניקוז הדימום, הכל תלוי בחומרת המקרה.


חתכים

פציעות מסוג זה מתרחשות בעיקר עקב נפילות או היתקלויות בחפצים.
טיפול ראשוני: אם הילד בהכרה, הפציעה לא נראית חמורה במיוחד והוא מסוגל לקום וללכת, יש לשטוף היטב את החתך במים וסבון, ואז מספיק לשים פלסטר או לחבוש את הפצע בחבישה ביתית.
מתי לקחת למיון: במקרה של דימום בלתי פוסק, או כשהעור ממש פעור, מומלץ שהצוות רפואי במיון יבדוק אם יש צורך בהדבקה או תפירה.



כוויות. מים זורמים במשך רבע שעה על האזור הפגוע מפחיתים את עומק הכוויה והנזק

 

כוויות

הטיפול הראשוני: שטיפת האזור הפגוע תחת מים פושרים זורמים למשך רבע שעה לפחות. המים מפחיתים את עומק הכוויה והנזק. אם הכוויה אינה חמורה מדי, מספיק אחרי זה לתת לאחר מכן תרופה לשיכוך כאבים. 
מתי לקחת למיון: אם נלווים לכוויה קילופי עור משמעותיים, אם היא על אזור הפנים, הצוואר והמפרקים, או אם מדובר בכוויה על שטח רחב  בגוף. במיון יטפלו דבר ראשון בצורה אינטנסיבית בכאב על ידי מתן תרופות חזקות לשיכוכו. כמו כן, אם הכוויות ממוקמות באזורים בעייתיים או על שטחים נרחבים בגוף, מבצעים ניקוי וחבישה תחת הרדמה. במקרה של כוויות חמורות יהיה צורך באשפוז הילד והוא יאלץ לעבור  טיפול ממושך של ניקוי והחלפת תחבושות, כשהליך זה תמיד יעשה תחת טשטוש או הרדמה עקב הכאב הרב הכרוך.

 
התייבשות

מצב של מחסור בנוזלים בגוף שקורה כאשר כמות הנוזלים הנקלטת דרך הפה (בעיקר באמצעות שתייה), קטנה מכמות הנוזלים שהגוף מאבד (דרך שתן, זיעה, הקאות ועוד). ילדים רבים מתייבשים בקיץ משום שהם מבלים במקומות חמים, עוסקים בפעילות אינטנסיבית ושוכחים לשתות או אינם שותים מספיק.

סימנים בולטים: חולשה, כאב ראש, כשצבע השתן נראה כהה יותר. ברוב המקרים של התייבשות ניתן לטפל בבית: על הילד לנוח, לשהות במקום קריר, ולשתות הרבה. 
מתי לקחת למיון: במקרים בהם הילד מתחיל להקיא, חלש מאוד ולא מסוגל לשתות בכוחות עצמו. במיון (או במוקד רפואי) יקבל הילד עירוי נוזלים.

 

מכת חום

מדובר במצב שבו הגוף לא מצליח לווסת את הטמפרטורה והחום הפנימי עולה בצורה ניכרת (מעל 40.6 מעלות). לרוב, מדובר בתופעה נדירה שכמעט ולא יכולה להתרחש בקרב ילדים בריאים שנמצאים זמן רב בחוץ. היא כן יכולה להתרחש במצבים בהם ילד נשכח במקום חם למשך זמן ממושך, כמו למשל שכחה ברכב סגור תחת שמש קופחת. במקרה כזה, כבר בשעה הראשונה יחולו בגוף שינויים מאוד משמעותיים מבחינת אובדן נוזלים והיכולת לוויסות הטמפרטורה. ברוב המקרים ילד שנשכח ברכב סגור עד שעה – עדיין אפשר יהיה להצילו. מעל שעה – הסיכויים מעטים.
מתי לקחת למיון: אם הילד נשכח באוטו סגור עד עשר דקות או פחות, ואם רואים שהוא מתנהג כרגיל - הקפדה על שתייה מרובה של מים  תסיים את האירוע. מאידך, אם חלפו למעלה מעשר דקות, או שהילד לא מגיב כרגיל והוא חלש, ישנוני, סמוק או חם מאוד למגע - יש להגיע איתו בדחיפות לבית החולים (רצוי כמובן להזמין אמבולנס). במיון נבצע קירור אגרסיבי ובמקביל ננסה לתמוך בכל מערכות הגוף שנפגעו (מערכת כלי הדם, המערכת הנוירולוגית, המערכת הנשימתית וכו'). לרוב , ילדים המגיעים במצב זה מאושפזים בטיפול נמרץ כשהם מונשמים ומקבלים תרופות.


צריבת מדוזות

בישראל, למרבה השמחה, אין מדוזות רעילות שיכולות לגרום לסכנת חיים. לכן, עד כמה שאירוע כזה יכול להיות לא נעים ומכאיב, כל עוד צריבת המדוזה מתרחשת בחופי ישראל, אין צורך להילחץ.
איך מטפלים: מומלץ לשטוף את הנגע עם מי ים או לגרד את שאריות המדוזה (אם נשארו כאלה על הגוף), עם מקל או חול ים.
מה לא לעשות: בשום אופן אין לשטוף תחילה עם מי ברז או מים מתוקים מהסיבה שאלה מפוצצים את תאי ההרס של המדוזה ומחריפים את הפגיעה. כמו כן, אין אמת בשיכוך הכאב על ידי הטלת שתן על האזור הנגוע – זהו מיתוס בלבד.
מתי לקחת למיון? עד כמה שהצריבה יכולה להיות לא נעימה, צריך לתת לזמן לעשות את שלו (התסמינים אמורים לעבור תוך כמה ימים עד שבוע). במקרים בהם הילד ממשיך להתלונן על כאבים, ניתן לפנות לרופא או רופאת ילדים לקבלת משחה שמכילה סטרואידים שמעט מקלה על תסמיני הצריבה והכאב.  בנוסף, אפשר ליטול גם משככי כאבים כמו אקמול או נורופן.



צריבת מדוזה. רק לא מים מתוקים


טביעה

לפני הכל, חשוב להבדיל בין טביעה לבין נפילה למים. אם הילד נפל למים ומחלצים אותו מיד, זו אינה טביעה. מצב של טביעה מוגדר כאשר הילד שהה לפחות 20 שניות מתחת למים והיה צורך למשות אותו.

איך מטפלים: אם הילד לא מגיב, יש להתקשר מיד למד"א ולבצע בו החייאה על פי ההנחיות.
מתי להגיע למיון: גם אם הילד חוזר לנשום בעקבות ההחייאה, וגם אם הוא נושם (ללא צורך בהתערבות) אחרי שמושים אותו מהמים ומתנהג כרגיל, במקרה של טביעה חשוב מאוד לקחת למיון, מהסיבה שבשעות הראשונות אחרי האירוע עדיין יכולים להתפתח קשיים נשימתיים שיכולים גם  להביא לסכנת מוות. בבית החולים נבצע מעקב, השגחה וינתן תמיכה נשימתית מתקדמת במקרה הצורך.


הכשת נחש

איך נדע אם היתה הכשה? בדרך כלל, כשיש הכשה, ניתן להבחין בסימן של שתי שיניים (לפעמים גם שן אחת) על העור.
מהו הטיפול הראשוני המומלץ: כדי להאט את זרימת הדם בגפה ולהאט את קצב התפשטות הארס, חשוב להשאיר את הילד במצב של מנוחה עד כמה שאפשר,.
מתי לקחת למיון: מרבית הנחשים בישראל אינם ארסיים ולכן מלבד כאב מקומי, אין תסמינים נוספים וגם לא צריך לטפל. עם זאת, כדאי לא לקחת סיכון, ולהגיע למיון בכל מקרה של הכשה. כל עוד לא מופיעים סימנים של אודם, נפיחות וכאבים שמתפשטים סביב אזור ההכשה, או סימנים כלליים של הרעלה כמו הקאות, כאבי ראש וחולשה, אפשר לשמור על רוגע.
איך נראה הטיפול בהכשה: במיון יבדקו תסמינים. בהיעדרם, לרוב רק ישאירו את הילד להשגחה למספר שעות. במקרים בהם מופיעים תסמינים של הרעלה, יינתן לילד טיפול בנוגדן נגד הארס של הנחש.
טיפ מרופא: הטיפול יכול להיות אפקטיבי יותר אם יודעים איך נראה הנחש שהכיש, ולכן, עד כמה שהמצב מלחיץ בזמן ההכשה, מומלץ מאוד להסתכל ולראות אם הנחש עדיין בשטח כדי לזהותו ואף לצלם אותו. זה יעזור לצוות הרפואי לתת את הנוגדן המתאים ביותר.


עקיצות עקרב

מדובר בעקיצות די שכיחות, בעיקר באזור הנגב. רוב עקיצות העקרב בארץ הן בעיקר על ידי עקרבים שחורים, רובן אינן ארסיות ואינן מייצרות כל פגיעה (פרט לכאב מקומי). יוצאים מן הכלל הם תינוקות מתחת לגיל שנה, זאת משום שגופם עדיין קטן וכמות הארס יותר משמעותית. אם לא מדובר בתינוקות, די להתייעץ עם מרכז ההרעלות ברמב"ם.
מתי לקחת למיון: כשמדובר בתינוקות, במקרים בהם ישנם כאבים חזקים, או אם מופיעים בנוסף לכאב המקומי תסמינים  של הרעלה כמו כאבי שרירים, חולשה והקאות. במקרה זה יינתן טיפול שיכיל נוגדן ארס.

 

עקיצת יתושים

איך זה מרגיש: זה יכול לגרד ולהציק מאוד, איך אין כל סכנה בעקיצת יתוש וודאי שאין כל צורך להגיע בעקבותיה למיון.
איך מטפלים: ניתן להקל על הגירוד בעזרת מריחת פניסטיל. אם זה מציק מאוד או אם מופיעה נפיחות כתוצאה מהעקיצה, אפשר להתייעץ או לפנות לרופא ילדים ולקבל מרשם למשחה עם סטרואידים.
  

עקיצת זבובי חול/ שושנת יריחו

מה זה: מחלת עור שמועברת על ידי זבוב החול (לישמניה). כמה ימים לאחר העקיצה, מתפתח על העור פצע הנראה כמו כיב.
איך מטפלים: לרוב אין צורך לפנות למיון וזו תופעה שחולפת לבד. חשוב לשמור על היגיינה ולשטוף היטב את הכיב עם מים וסבון ולהתייעץ עם רופא או רופאת ילדים במקרה הצורך, בייחוד במקרים בהם העקיצה מערבת את אזור הפנים.