בדרך לניתוח ילדים - תחנות ביום הניתוח
רגע לפני: תעשו הכנה רגשית
ילדים שמגיעים לטיפול רפואי או לניתוח עלולים לפתח רגשות פחד וחרדה ולכן יש להכינם לקראת הבאות. הורים רבים נמנעים מלדבר עם ילדם על הניתוח מתוך רצון לגונן עליו. אולם ללא הכנה הוא עלול לחוות את הטיפול כאקט של תוקפנות או עונש. הכנה רגשית מתאימה (שכוללת הסברים) יכולה ליצור עבורו סביבה בטוחה, עשויה לקצר את משך התאוששותו, להפחית תחושות כגון פסיביות וחוסר אונים ולהגביר תחושות שליטה ושותפות. במרפאה הטרום ניתוחית של מחלקת כירורגיית ילדים פועל מרחב חינוכי שמעניק הכנה כזאת.
פגישה עם מרדימ/ה
כחלק מיום ההכנה לניתוח במרפאה הטרום ניתוחית הילד נבדק על ידי רופא/ה מרדימ/ה. בבדיקה זו נבחנים המצב הרפואי, רקע שעוסק בלידה ובהתפתחות, מחלות רקע, טיפול תרופתי, ורגישויות. זאת כדי להתרשם מקשיים שעלולים להיות חלק מתהליך ההרדמה ולספק להורה מידע לגביו. חשוב להצטייד במידע הרפואי הרלוונטי. בנוסף, חשוב לעדכן את הרופא/ה המרדימ/ה לגבי מחלות של דרכי הנשימה, ובמיוחד מחלות זיהומיות שהילד חלה בהן לאחרונה (צננת/ הצטננות, ברונכיטיס ודלקת ריאות), משום שהן מעלות את הסיכון לסיבוכים נשימתיים בהרדמה. לאחר קבלת המידע תתקבל ההחלטה אם ניתן לבצע את ההרדמה כמתוכנן.
בסיום המפגש הטרום ניתוחי ההורה מקבל מהמרדימ/ה הנחיות לגבי צום טרם ההרדמה, שנדרש עקב היחלשות הרפלקסים המגנים על נתיב האוויר במצב זה. למשל, רפלקס השיעול שפולט תוכן לא רצוי מקנה הנשימה ורפלקס הבליעה שמוליך את המזון לוושט ומונע את כניסתו לקנה הנשימה.
לכן, ילדים יכולים לאכול עד 1:30 בלילה שלפני הניתוח. תינוקות יונקים יכולים לינוק עד 3:30 לפנות בוקר. שתיית מים מותרת עד 5:30 בבוקר. גם טיפול תרופתי יינתן במידת הצורך, לפי המלצות הרופא/ה המרדימ/ה, עד 5:30 בבוקר.
קבלה במחלקת כירורגיית ילדים
ביום הניתוח יש להגיע לבית החולים אדמונד ולילי ספרא לילדים ב-6:30 בבוקר (אלא אם כן האשפוז התחיל יום קודם לכן, בהכנה במרפאה הטרום ניתוחית) ולהביא הזמנה לאשפוז והתחייבות מקופת חולים (טופס 17). בקומת הכניסה, בדלפק קבלה במיון ילדים, יש להנפיק מדבקות לאשפוז בהצגת הטפסים הרלוונטיים. ללא אחד הטפסים לא ניתן יהיה לפתוח גיליון אשפוז. עם מדבקות האשפוז עולים למחלקת כירורגיית ילדים בקומה שנייה.
בהגעתו למחלקה יימדד לילד חום והוא יקבל צמיד זיהוי ופיג'מה. יש לעדכן את הצוות המטפל אם הוא סובל מרגישות למזון או תרופות. בהמשך נכנסים לחדר המתנה, שבו מיטה וכורסה שנפתחת למיטה, עד שהילד ייקרא לחדר ניתוח.
יש לציין כי ערב לפני הניתוח ובבוקר שבו הוא מתקיים, יש לרחוץ את הילד בסבון אנטיספטי שמקבלים מהאח/ות במרפאה הטרום ניתוחית ולחפוף לו את השיער בשמפו רגיל (למעט אם מדובר בניתוחים שמערבים ראש וצוואר שדורשים חפיפה בסבון האנטיספטי). בנוסף, חשוב לגזור ציפורניים, להוריד לק, להסיר תכשיטים, עדשות מגע, ובמידת האפשר גם גשר בשיניים.
קבלה לחדר ניתוח
בקבלה פוגשים אח/ות, מנתח/ת ומרדימ/ה. לאחר מכן ההורה מלווה את הילד לחדר הניתוח, נשאר עמו עד שהוא נרדם ולאחר מכן יוצא לחדר המתנה. בתום הניתוח הילד מועבר לחדר התאוששות וההורה יכול להיכנס אליו מיד (מומלץ להצטייד בציוד אישי - כגון מוצץ, בקבוק וחפץ אהוב - שיכול לסייע לילד בשלב ההתעוררות). תינוקות יונקים יכולים לינוק שם מיד בסיום הניתוח. לאחר ההתאוששות חוזרים הילד וההורה למחלקה בליווי נהג.
הרדמה
ביום הניתוח ההורה נפגש עם הרופא/ה המרדימ/ה שי/תבצע את ההרדמה בפועל, ונעשית הערכה חוזרת קצרה של רקע רפואי, סוג הניתוח ומצבו העדכני של הילד. חשוב ליידע לגבי מחלות (למשל מחלת חום, שיעול וצננת) ונטילת תרופות (למשל אנטיביוטיקה וסטרואידים) מהעת האחרונה. גם הצוות המנתח יבצע הערכה וייתכן שישאל שאלות דומות כדי למנוע טעויות.
בהערכת המרדימ/ה יוחלט גם אם נדרש ליווי של ההורה לחדר הניתוח כדי להפחית את רמת החרדה של הילד עד הירדמותו. כשמדובר בתינוקות קטנים אין אנו מכניסים הורים לחדר הניתוח.
בסיום ההערכה יינתנו הסברים לגבי שיטת ההרדמה. בניתוחי ילדים קיימות שתי שיטות: שאיפת גז הרדמה דרך מסכה שמכסה את האף והפה (מתבצעת לרוב אצל ילדים קטנים), או הזרקת חומרי הרדמה לדם, דרך צינורית המוחדרת לווריד היקפי (מתבצעת לרוב אצל ילדים גדולים או כאלו עם אינפוזיה קיימת). בשיטה הראשונה עלולות להתרחש תופעות נורמליות שחולפות לאחר כמה שניות, כגון רפיון שרירים, צחוק בלתי נשלט ותנועות גפיים בלתי רצוניות. בשיטה השנייה ההירדמות היא מידית.
מרגע כניסת הילד לחדר ניתוח ועד כניסתו לחדר התאוששות, רופא/ה מרדימ/ה שוהה בצמוד אליו, מנטר/ת סימנים חיוניים (כגון דופק ונשימה) ונותנ/ת תרופות לפי הצורך. בחלק מהמקרים ניתן לבצע גם הרדמה אזורית בנוסף לכללית כדי לתרום לשיכוך כאב לאחר ההתעוררות וגם לתת תרופות שימנעו בחילות והקאות כתוצאה מההרדמה.
בסיום הניתוח, בחדר התאוששות, ינוטרו שוב סימנים חיוניים ורמת ההכרה והערנות, ויינתנו תרופות לשיכוך כאב במידת הצורך. בשלב זה ההורה יצטרף לילד וישוב עמו למחלקה ולהמשך אשפוז. נוכחותו הכרחית לאורך כל האשפוז.
חזרה למחלקת כירורגיית ילדים
עם חזרתו של הילד למחלקה הוא נבדק על ידי אח/ות וההורה מקבל הדרכה להמשך טיפול. על הילד להמשיך לצום במשך שעתיים ולאחר מכן יוכל להתחיל לשתות. אם לא יחוש בחילות או יקיא יוכל להתחיל לאכול בהדרגה. אם כן יסבול מתופעות אלו ומאי שקט וכאבים - יש לעדכן את האח/ות המטפל/ת. בנוסף יש לעדכן אותו/ה על מתן שתן ראשון. בביקור בוקר למחרת ייבדק הילד על ידי רופא/ה ויוחלט על המשך הטיפול.