רגישות לחלב בתינוקות
הפורמלות (תחליפי חלב לתינוקות) הרגילות הניתנות לתינוקות מבוססות על חלב פרה. תינוקות יונקים מקבלים חלב אם אך גם נחשפים בעקיפין למוצרי חלב שהאם צרכה. בחודשים הראשונים לחיים לעתים מתפתחת רגישות לחלבון בחלב הפרה, שמהווה מעין תגובה אלרגית שמערבת רק את מערכת העיכול לרוב. אין הדבר דומה לילדים גדולים יותר או למבוגרים שמפתחים חוסר סבילות לחלב, שם הבעיה נגרמת מחוסר יכולת לפרק את הלקטוז, אחד הסוכרים בחלב, משום שרמת האנזים האחראי לכך יורדת עם הגיל.
סימפטומים - כך תזהו אם לתינוק שלכם יש רגישות לחלב פרה
תינוקות עם רגישות לחלב פרה סובלים לרוב בחודשים הראשונים לחיים מאי-שקט, הקאות וחוסר עלייה במשקל. בנוסף, הם יכולים לסבול גם משלשולים שלעתים מכילים דם ו/או ריר. במקרים נדירים חשיפה יכולה לגרום להתקפים קשים של הקאות ושלשולים. לעתים יתלוו לכך גם פריחות ובעיות נשימה אולם שילוב סימפטומים אלו יחסית נדיר.
איך מאבחנים?
האבחנה מבוססת על הסימפטומים ובדיקה גופנית, ללא צורך בבדיקות עזר נוספות. טסטים לאלרגיה, בין אם עוריים או בדיקות דם, אינם יעילים בגיל זה ואין צורך לעשות אותם. בדיקה אנדוסקופית תיעשה במקרים נדירים ביותר, בדרך כלל רק אם יש חשד גבוה למחלה אחרת.
איך מטפלים?
הטיפול מבוסס על מניעה. אם התינוק יונק, ננחה את אימו להימנע מצריכת מוצרי חלב. אם התינוק מקבל פורמולה, נשנה את הרכבה לכזו המבוססת על סויה. עם זאת, ב-30% מהמקרים תינוקות הסובלים מרגישות לחלב פרה, יהיו גם רגישים לסויה. ולכן, אם אין שיפור על בסיס תחליף סויה, או שמלכתחילה מדובר על סימפטומים קשים, ניתן לעבור לפורמולה יותר מפורקת כגון נוטרמיגן, או לבקש מהאמא להימנע גם ממוצרים המכילים סויה. אם התערבות זו גם כן לא עוזרת, ניתן להעביר את התינוק לפורמולה מאד מפורקת שמכילה חומצות אמינו, ולא חלבונים, כגון נאוקייט.
יותר מ-90% מהתינוקות עם רגישות לחלב פרה יחלימו עד גיל שנה, והרבה מהם עוד קודם לכן. במקרים רבים נעקוב אחרי התינוקות למספר חודשים לאחר שינוי הפורמולה או תזונת האם. אם התינוק נראה טוב ועולה במשקל, ניתן לשקול סביב 6 חודשים או לאחר מכן חשיפה מחודשת לחלב ולראות אם יש הישנות של התסמינים.