אחי בריא: יורדים במשקל ועולים על מדים
צעירים רבים שרוצים להתגייס מסורבים על ידי צה"ל בגלל עודף משקל. התוכנית "אחי בריא" עוזרת להם לחולל שינוי ולהפוך לחיילים (אפילו קרביים) כנגד כל הסיכויים
בכל שנה, אחוז אחד מהמועמדים לשירות צבאי לא מגוייס לצה"ל עקב השמנת יתר חמורה. "מדובר במאות מתגייסים איכותיים שצה"ל מפסיד", אומרת פרופ' אורית פנחס חמיאל, מנהלת מרפאות אנדוקרינולוגיה ילדים וסוכרת נעורים בבית החולים לילדים ספרא בשיבא. במסגרת תפקידה פוגשת פרופ' חמיאל רבים מאותם מועמדים, שמבקשים לרדת במשקל כדי להתגייס. "קשה להם מאוד ליצור את השינוי", היא אומרת. "לרוב הם כבר שבעי אכזבות מדיאטות. הדחייה מצד צה"ל היא מבחינתם עוד כישלון ששולח אותם למסלול של התבודדות ואכילה".
שיעור בני ה-17 הסובלים מהשמנה חריגה גדל פי 45 בשלושה עשורים (אילוסטרציה)
הנושא הטריד את פרופ' חמיאל, עד שלפני כשנתיים, פרופ' גלעד טוויג, מנהל מרכז המחקר לבריאות אוכלוסיות במכון הרפואי גרטנר בשיבא, הכיר לה חבר משותף שהנושא בוער גם בעצמותיו: פרופ' אבי מויאל, אל"מ במילואים, לשעבר רמ"ח הכושר הקרבי בצה"ל וכיום ראש התמחות ספורט בקריה האקדמית אונו.
השניים החליטו לייסד תכנית ייחודית לצעירים עם השמנת יתר חמורה, שנמצאים לפני גיוס. פרופ' חמיאל צרפה את האנדוקרינולוגית ד"ר מיכל בן עמי, הפסיכולוגית מורן שמש עירון והדיאטנית נוי אלי מהמחלקה שלה במרכז הרפואי שיבא. פרופ' מויאל תרם את קשריו הענפים בצה"ל ואת חדר הכושר החדש של הקריה האקדמית אונו, ובתחילת יולי 2023 נפתח המחזור הראשון של "אחי בריא".
שליש מבני הנוער בעודף משקל
כמה נתונים עגומים: 31% מבני הנוער בישראל סובלים מהשמנה. 12.8% סובלים מהשמנת יתר ושיעור זה צפוי לעלות ל-17% ב-2030, כך עולה מנתוני משרד הבריאות. עוד עולה מנתונים של משרד הבריאות, שהטיפול במחלות הנלוות להשמנה עולה כ-70-60 מיליארד שקל בשנה.
במחקר שבו השתתפה פרופ' חמיאל, בהובלת פרופ' גלעד טוויג, נמצא ששיעור בני ה-17 בישראל הסובלים מהשמנה חריגה, גדל פי 45 בשלושה עשורים. "זו באמת מגיפה", היא אומרת.
תוכנית אימון מותאמת אישית
צה"ל לא מגייס מועמדים לשירות שמדד מסת הגוף שלהם (BMI) גבוה מ-40, והם סובלים מתחלואה נוספת כמו כמו לחץ דם גבוה, כבד שומני וטרום סוכרת.
"אחי בריא", כאמור, נועדה לעזור להם לשנות הרגלים ולהתגייס. "התחלנו עם 22 נערים ונערות בני 18-16 מכל הארץ", מספרת פרופ' חמיאל. "בניהם כאלה ששוחררו מצה"ל, כאלה שקיבלו דחיית שירות כדי להוריד במשקל ואחרים, צעירים יותר, שכבר ברור שעם הנתונים שלהם צה"ל לא יגייס אותם".
הקבוצה נפגשה פעם בשבוע במרכז האקדמי אונו. כל מפגש התחיל בהרצאה או במפגש עם הפסיכולוגית או עם הדיאטנית, והמשיך לאימון בחדר הכושר. בנוסף, הותאמו לכל אחד ואחת תפריט ותכנית אימונים אישיים.
מויאל כבר אימן לוחמי סיירות, אנשי קבע, רמטכל"ים ואפילו את הנשיא לשעבר ריבלין, אבל הצעירים של "אחי בריא" נכנסו לו ישר ללב. "בפיילוט עבדנו כולנו בהתנדבות, גם הצוות משיבא וגם הצוות מאונו", הוא מספר. "גייסתי תרומה מחבר, וקנינו שעון כושר ורצועת דופק לכל משתתף. צירפתי לתכנית שישה סטודנטים שלי מהמסלול לחינוך ספורט שחנכו את המשתתפים.
"לימדנו אותם מה זה דופק יקיצה, מהו סף אנאירובי וכמה פעימות צריך כדי שאימון יהיה אפקטיבי. הם התחילו להבין איך צריך להתנהל עם הגוף וזה נתן להם מוטיבציה להתמיד ותחושה נהדרת של הצלחה. לימדנו אותם לבדוק ולהבין מה יש במוצרי מזון, למשל שבפחית קולה יש עשר כפיות סוכר, ומה זה עושה לגוף שלנו. התקשרו אלי הורים וסיפרו שהילדים בבית בודקים תוויות מזון ואומרים להם מה לקנות".
"לא יכולתי לאכזב את הצוות"
"אני דווקא לא מאמין בדיאטות", מגלה פרופ' מויאל, "אבל אני מאמין מאוד ביצירת שינוי. זו הרי לא רק תזונה. יש פה גם היבטים נפשיים, רגשים, משפחתיים. אכילה רגשית היא תוצאה, לא סיבה. אני רוצה להבין איך הם הגיעו לתוצאה הזו, ומשם להסיט את החרטום למקום שבו הם יוכלו לקחת אחריות על עצמם".
כדי לתת עוד תמריץ ל"הסטת החרטום" הזו, פנה פרופ' מויאל למפקד יחידת מיטב, שאחראית על מיון ושיבוץ של המיועדים לשירות, וקיבל ממנו הבטחה שכל בוגר של התכנית שיצליח להגיע למשקל המתאים, ישובץ לתפקיד שאותו ביקש.
וצה"ל עמד בהבטחתו. "תמיד רציתי להיות לוחם בשריון", מספר חגי פלור. "בצו הראשון שקלתי כמעט 110 קילו ונתנו לי פרופיל 45. התאכזבתי. אמא שלי היתה זו שהציע שאצטרף לתכנית. האמת שלא כל כך התלהבתי, אבל במפגש הראשון התרשמתי מהצוות והחלטתי להצטרף.
"ראיתי כמה הצוות משקיע בנו והרגשתי שאני לא יכול לאכזב אותם. אחרי כל מה שהם נותנים, אני לא יכול להגיע לשקילה ולעלות במשקל. אז נתתי מעצמי את ה-100%. המאמן האישי שלי היה תמיד זמין, בנה איתי תכנית אימונים ואני הקפדתי עליה ואפילו יזמתי אימונים נוספים. גם הידיעה שאם אעמוד ביעדים שלי יעזרו לי לקבל את התפקיד שאני רוצה בצה"ל, דירבנה אותי מאוד".
חגי אכן התקבל לשריון. "בחצי השנה האחרונה הייתי במכינה קדם צבאית, ושם הפכתי להיות זה שמוציא אנשים לאימונים ולריצות", הוא אומר, "זו פשוט תכנית משנת חיים".
לא נותרה עין יבשה
מחזור א' של "אחי בריא" נפתח כאמור ביולי 2023 ולמרות הקשיים שהערימה המלחמה, 17 משתתפים הגיעו לקו הסיום. כל המדדים הפיזיולוגיים שלהם השתפרו משמעותית, הם ירדו במשקל בצורה משמעותית או שקצב העלייה שלהם נעצר. לכולם העלו את הפרופיל ושבעה כבר התגייסו לצה"ל. אחד הפך ללוחם במג"ב.
"בטקס הסיום לא נותרה עין יבשה בקרב ההורים", מספר פרופ' מויאל. "אין בעולם עוד תכנית כזו. הצלחנו בלי זריקות ובלי תרופות אלא על ידי בניית מוטיבציה ויצירת שינוי באורח החיים".
המודל המצליח אחי בריא כבר זכה לשכפול בצה"ל. "כשהיינו באמצע התכנית התקשר אלי מפקד הבקו"ם ואמר לי: 'תציל אותנו'", מספר פרופ' מויאל. מתברר שהרבה צעירים שקיבלו פרופיל קרבי בצו הראשון ושובצו ביחידות לוחמות, הגיעו ליום הגיוס במשקל עודף. "הם עלו ממדד BMI של 31 ל-35 ולא יכלו להיות לוחמים, וזה בתקופה שצה"ל צמא ממש לכל לוחם". מפקד הבקו"ם אמר לי "קח אותם לחודשיים ותעזור להם לחזור למשקל וכושר מתאימים".
פרופ' מויאל וצוותו בנו עבור החיילים תכנית מקוצרת המבוססת על אחי בריא. "הם נפגשו כמעט כל יום, למדו והתעמלו", מספר פרופ' מויאל, "והתוצאה: כל המשתתפים עמדו ביעד וחזרו לשירות קרבי. מאז היו לנו כבר 4 מחזורים כאלה".
בימים אלה עומד להיפתח המחזור השני של "אחי בריא", המיועד לנערות ונערים מאזור המרכז. התכנית נמשכת חצי שנה, והפגישות מתקיימות פעם בשבוע.
גרים באזור המרכז ומעוניינים להצטרף למחזור השני של "אחי בריא"? מלאו פרטים כאן.