בדרך ליער השחור עוצרים להתחסן
פרופ' אלי שוורץ, מנהל המרכז לרפואת מטיילים ומחלות טרופיות במרכז הרפואי שיבא: "מטיילים הנוסעים לאירופה אינם מודעים לסיכון. חשוב לברר על התחסנות לא רק כשנוסעים למדינות טרופיות אלא גם לפני נסיעה למדינות מערביות"
מרפאת המטיילים של שיבא מוצפת בעשרות פניות של מטיילים לאזור היער השחור ואזורים נוספים באירופה, בנוגע לחיסון מפני דלקת המוח (Encephalitis)
דלקת מוח המועברת בקרציות (tick -borne encephalitis TBE), היא מחלה הנגרמת על ידי וירוס המועבר על ידי קרציות ביערות אירופה, סין ורוסיה. ניתן גם להדבק על ידי אכילת חלב לא מפוסטר מעיזים, כבשים או פרות.
המחלה מביאה לתמותה בשיעור נמוך (כ 2% בזן האירופאי ויותר מכך בזנים בסיביר ובאסיה הרחוקה) וכשליש מהמפתחים את המחלה עלולים להשאר עם פגיעה נוירולוגית. יחד עם זאת, יש לציין כי כ-2/3 מהנדבקים לא יפתחו מחלה.
יש לציין כי בחלק מהמדינות תושבי האזורים הנגועים מחוסנים כנגד המחלה כחלק מחיסוני השגרה ועל המטיילים באזורים אלו לשקול מתן חיסון טרם נסיעתם.
המחלה נפוצה באיזורים נרחבים של אסיה ואירופה (ראה מפה מצורפת מטה). אלפי מקרים מדווחים מידי שנה, כאשר שכיחות המחלה בקרב אנשים המבקרים באיזור בסיכון גבוה בשיא העונה היא 1 ל 10,000 איש לחודש שהייה. מרבית מקרי ההדבקה הינם ברוסיה אך ישנן מדינות נוספות בהן הסיכון להדבקה גבוה וכולל: אוסטריה, צ'כיה, אסטוניה, גרמניה, הונגריה, לטביה, ליטא, פולין, סלובניה, שוודיה, שוויץ, סין, יפן, מונגוליה ודרום קוריאה. שיא ההדבקה הוא בעונה החמה בחודשים אפריל עד נובמבר, בעיקר בתחילת וסוף הקיץ. הסיכון גבוה יותר עבור מטיילים באיזורים מיוערים והרריים. נוכחות המחלה דווחה עד גובה של 1500 מטרים. הסיכון עבור אנשים השוהים באיזורים עירוניים הינו זניח.
המחלה מופיעה מספר ימים עד חודש מעקיצת הקרציה. בשלב ראשון הסימפטומים של המחלה כוללים חום, כאבי שרירים, בחילות או הקאות, ירידה בתאבון וכאבי ראש. בכשליש מהחולים יופיע שלב שני במחלה עם מעורבות של המוח ו/או חוט השדרה ואז יפיעו בלבול, חולשה, הפרעות בתחושה.
כיון שמדובר במחלה הנגרמת על ידי וירוס, לא קיים טיפול למחלה.
מניעת המחלה מתאפשרת בכמה אמצעים
ראשית, כדאי להתמגן כנגד עקיצות קרציות:
- לבישת בגדים ארוכים, כאשר המכנסיים בתוך הגרביים והחולצה בתוך המכנסיים
- שימוש בחומר דוחה יתושים. בארץ החומר עם אחוז החומר הפעיל (DEET )הגבוה ביותר הינו "סנו די"
- ישנם חומרים המיועדים לפיזור על הבגדים וציוד הטיולים (כמו אוהל, נעליים). חומרים אלו אינם זמינים בארץ. ניתן להתעניין באיזור בו אתם מטיילים האם ישנו חומר שכזה. החומר הפעיל צריך להיות : Permthrin.
- במהלך הטיול כדאי להמנע מהליכה בתוך עשב גבוהי ועלים.
לאחר טיול באיזור מיוער כדאי לבדוק האם יש קרציות על הגוף. באם נמצאה קרציה, חשוב להסיר אותה בשלמותה, תוך נסיון לא לפצוע אותה ולאחר מכן לעשות מקלחת עם סבון.
נוסף על אמצעים אלו, קיים חיסון כנגד המחלה (בחלק מהארצות הנגועות הוא ניתן כחיסון חובה לילדים)
בישראל גם ניתן להשיג חיסון זה אם כי לא בכל מרפאת מטיילים (קיים במרפאת המטיילים בשיבא) החיסון ניתן בשתי מנות, כאשר ההפרש בין המנות הינו 2-4 שבועות .
עלותו של החיסון הינה 500 ¤ למנה (כאמור, החיסון ניתן בשתי מנות). לרוב, קופות החולים אינן משתתפות בכיסוי העלות. (מלבד מכבי שלי).
יש להודיע מראש על כוונתכם להגיע למרפאת המטיילים לצורך חיסון זה, לברר שאכן הוא זמין. .
זהירות מעקיצת קרציות יכולה לעזור גם במניעת מחלה נוספת המועברת עם אותה קרציה והיא מחלת ליים (Lyme ). פיזור המחלה חופף באירופה מקומות רבים בהם ישנה המחלה TBE . [ליים קיימת בצורה נרחבת יותר במזרח ארה"ב, ואליה חשופים המטיילים בטבע שם].
בישראל , הקרציה המעבירה מחלות אלה לא קיימת, ולכן צרות אלה נחסכו ליושבי הארץ.
למעבר למרכז לרפואת מטיילים ומחלות טרופיות לחץ כאן