תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

חיי יולדת שלקתה בתסחיף מי שפיר ניצלו

10-11-2014

 

האירוע החל כמו כל הליך של לידה רגילה. היולדת הגיעה למחלקת יולדות בשיבא כשהיא בשבוע ה-40 להריונה. במהלך הלידה היא החלה לפתח סימני מצוקה והצוות הרפואי אבחן כי היא סובלת מתסחיף מי שפיר. היא נכנסה למצוקה נשימתית, לחץ הדם שלה ירד ותוך זמן קצר היא איבדה את ההכרה. פרופ' אייל שיף, מנהל המרכז לנשים וליולדות בשיבא, מסביר את התופעה: "הרקע הבסיסי הוא שתוכן ממי השפיר חודר למחזור הדם האימהי, והיום אנחנו סבורים שבחלק מהמקרים חדירה כזאת גורמת לנשים מסויימות ומועטות לפתח תסמינים של שוק אנפליקטי. כך, שמתפתחת במהירות הידרדרות מסיבית של תפקוד הלב, הריאות, מערכת הקרישה ולעיתים  מצב של דום לב תוך דקות אחדות, כפי שארע גם במקרה הנדון.

 


בדיוק במקרים מסוג זה באה לידי ביטוי חשיבותו של בית חולים גדול ומיומן המסוגל לתת מענה חירום בזמן אמת לסיבוכים מסוג זה. "בזכות האבחון בזמן אמת והטיפול המהיר של צוות ההרדמה והגניקולוגיה שנכחו באותה העת, וכן הגעתם של מומחים יועצים מתחום הקרדיולוגיה וטיפול נמרץ,  הייתה לנו תקווה שנצליח לאושש אותה בלי שתסבול מנכות לטווח ארוך", הדגיש פרופ' אייל שיף.


תסחיף מי שפיר הינו תופעה מוכרת אם כי נדירה המתרחשת אחת ל- 15-30 אלף לידות.  "לעיתים רבות מקרים אלו עלולים להסתיים במות היולדת" אומר פרופ' אייל שיף. בעבר, שיעור התמותה עמד על כ-80%, אך בעשור האחרון הדיווחים ממדינות שונות מראים כי שיעור התמותה ירד לכ-25% וזאת במרכזים רפואיים בהם יש מערכות טיפול נמרץ מתקדמות. "המלחמה האמיתית היא להציל את חיי הנשים ולשמור על מינימום פגיעה לטווח ארוך באמצעות עצירת ההידרדרות בדקות הראשונות ושמירה על האיברים הקריטיים, כדי שתוך כמה ימים הגוף יצליח להתאושש".


היולדת נותחה בדחיפות לצורך חילוץ העובר שהיה כמובן במצוקה חריפה, כאשר במקביל מתנהל הליך החייאה. בתום מספר שעות של טיפול אינטנסיבי הרדמתי, כירורגי והמטולוגי על שולחן הניתוחים, הועברה היולדת ואושפזה ביחידה לטיפול נמרץ נשימתי ובמהלך שלושה ימים נלחמו הרופאים והאחיות על חייה, כשברקע החשש כי תסבול בעתיד מנזק מוחי בעקבות האירוע. ד"ר יעל חביב, מנהלת היחידה לטיפול נמרץ, מספרת על הימים מורטי העצבים ביחידה: "ביממה הראשונה לאשפוזה, עיקר הבעיה הייתה שליטה בדימום המסיבי המתלווה למצבים האלו. עקבנו מקרוב אחר תפקודי הקרישה והחולה קיבלה דם ומוצרי דם  בכמות גדולה בסיועם  של פרופ' אופירה סלומון ממרפאת ההמופיליה ובנק הדם. דאגנו לנטר כל פרמטר שניתן, החל מלחץ דם, דופק ותפוקת שתן ועד ניטור מתמשך של תפוקת לב והמצב המוחי והריאתי,  כל זאת   על מנת להגן על היולדת בכשל רב מערכתי, ולהבטיח את חזרתה לתפקוד מלא. החלמתה המלאה של היולדת לא הייתה מתאפשרת אילולא התגובה המהירה של הצוות בחדר הלידה שביצע החייאה מוצלחת ואגרסיבית שמנעה את הנזק המוחי שהיה עלול להתפתח במידה והתגובה לא הייתה מהירה".


עם שחרורה מטיפול נמרץ הועברה היולדת להמשך טיפול במחלקת יולדות ולאחר מספר ימי התאוששות חבקה את ביתה שנולדה בריאה, בפעם הראשונה מאז הלידה. 
 

"בזכות האבחון בזמן אמת והטיפול המהיר". צילום: יחידת הצילום שיבא