כולסטרול גבוה בילדים
ילדים שאותרו אצלם רמות גבוהות של כולסטרול כבר בילדות, יהיו בסיכון גבוה לרמה מוגברת של כולסטרול בבגרותם. מה עושים?
מחלות לב וכלי דם הנגרמות עקב טרשת עורקים מהוות גורם מוות עיקרי במבוגרים בעולם המערבי וגורמות להתקפי לב, אירועי מוח ולמחלות כלי דם בגפיים. על אף שהביטוי הקליני של טרשת העורקים הוא בעשור הרביעי והחמישי לחיים, התהליך הטרשתי מתחיל למעשה כבר בילדות המוקדמת.
במחקרים רבים נמצא כי ילדים שאותרו אצלם רמות גבוהות של כולסטרול כבר בילדות, היו בסיכון גבוה לרמה מוגברת של כולסטרול גם בבגרותם. בנוסף, רמות גבוהות של כולסטרול בילדות נמצאות בתאחיזה גנטית לעובי הדופן של העורקים בגיל מבוגר יותר.
איתור מוקדם של הנמצאים בסיכון ללקות באירועי לב וכלי דם, מאפשר התאמת טיפול מונע, המקטין את הסיכון באופן משמעותי. בנוסף, בדיקת הדמיה לכלי דם, מאפשרת לאתר אוכלוסייה בסיכון שלא ניתן לאתר אותה באמצעים המקובלים, לפי גורמי הסיכון המוכרים למחלות לב וכלי דם.
לנוכח ממדי מגפת השמנת היתר בילדים, קיימת עלייה בתחלואה המשנית להשמנה: סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם, התסמונת המטבולית - כולם גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם בילדים ובמבוגרים.
מה נחשב רמה תקינה של כולסטרול בילדות?
לפי הנחיות של ה-NCEP, רמת C-LDL רצויה היא מתחת ל-110 מ"ג/ד"ל ואילו ערך כולסטרול מיטבי הוא מתחת ל 170 מ"ג/ד"ל, וערך מוגבר מוגדר מעל ל-200 מ"ג/ד"ל.
בדיקת IMT
במסגרת הבדיקות במרפאה, יש אפשרות לשלב הדמיה לא פולשנית של כלי הדם במכון ליפידים. IMT - Intima Media Thickness היא בדיקת אולטרסאונד המודדת את עובי הדופן של עורקי הצוואר. עובי הדופן, משקף את התהליך הראשוני של טרשת העורקים ומדידתו מסייעת בהחלטה על התחלת טיפול תרופתי מניעתי או על הגברתו. הבדיקה מאפשרת מעקב אחר התפתחות התהליך הטרשתי ומסייעת לאמוד את יעילות הטיפול.
מהי הגישה הטיפולית?
כיוון שהתפתחות הטרשת בכלי הדם מתחילה כבר בילדות וקשורה לרמות כולסטרול ולשאר גורמי הסיכון הידועים במבוגרים, מומלץ להתייעץ עם מומחים בנושא הפרעות במשק הליפידים בילדים, לצורך החלטה מושכלת על התחלת טיפול הולם תזונתי, תרופתי ואורח חיים בריא.
המרפאה לאיזון כולסטרול ושומני הדם למבוגרים ולילדים בשיבא משלבת הכוונה תזונתית וייעוץ משולב על ידי אנדוקרינולוג ילדים ואנדוקרינולוג מבוגרים לצורך הענקת ייעוץ כוללני לכל בני המשפחה, והיא פרי של שיתוף פעולה יוצא דופן בין מרכז הליפידים והיחידה לאנדוקרינולוגיה וסוכרת נעורים.
תזונה
בילדים בסיכון מוגבר מומלץ על דיאטה דלת שומן, במיוחד שומן רווי, ל-7% מסך הקלוריות ליום וצריכת כולסטרול יומית עד 200 מ"ג ליום. בנוסף יומלץ על המעטה בצריכת סוכרים פשוטים, תוך הקפדה על צריכה של ויטמינים מסיסי שומן וסידן.
שינוי תזונתי אינו מומלץ לילדים מתחת לגיל שנתיים, כיוון שבגילאים אלה שומן תזונתי חיוני לגדילה ולהתפתחות המואצים.
במחקר Dietary Intervention Study in Children שבו השתתפו 663 ילדים בגילאי 10-8 שנים ונמשך מעל שבע שנים, נמצא כי הדיאטה הייתה יעילה בהפחתה של ערכי LDL-C בצורה מתונה בקבוצת ההתערבות, והיא לא פוגעת בגדילה ובהתפתחות. עם זאת, יש צורך בייעוץ דיאטני מפורט ומעקב קפדני כדי למנוע חסרים תזונתיים בילדים.
פעילות גופנית
הגברה של פעילות גופנית גורמת לעלייה בערכי HDL כולסטרול ולירידה בערכי טריגליצרידים, ובעלת השפעה מתונה על ערכי LDL-C. במספר מחקרים שנערכו בילדים דיסליפידמים, נמצא כי שילוב של פעילות גופנית ודיאטה נמצא כיעיל בשיפור ערך HDL-C ב-23%.
באילו מקרים יוחלט על מתן טיפול תרופתי?
בהנחיות העדכניות, נקבע ערך סף של LDL-C, שממנו מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי לילדים מעל גיל שמונה. בהעדר גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, יומלץ על התחלת טיפול תרופתי מערך מוגבר ומתמיד של LDL-C מעל 190 מ"ג/ד"ל, לאחר ניסיון בטיפול תזונתי.
בנוכחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כולל השמנת יתר, יתר לחץ דם, עישון סיגריות או סיפור משפחתי חיובי למחלות לב וכלי דם בגיל צעיר, מומלץ על התחלת טיפול תרופתי מערך מוגבר ומתמיד של LDL-C מעל 160 מ"ג/ד"ל, לאחר ניסיון בטיפול תזונתי.
לילדים סוכרתיים, מומלץ על התחלת טיפול תרופתי מערך של LDL-C מעל ל-130 מ"ג/ד"ל.