תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

רבע שעה ביום והפעוט שלכם יהיה חכם יותר!

ולא רק חכם יותר, גם בעל כישורי שפה ותקשורת טובים יותר, מיומנויות זיכרון והקשבה טובים יותר, אוצר מילים עשיר יותר ויהנה משני בונוסים נוספים: זמן איכות חווייתי אתכם ורכישת האהבה לקריאת ספרים שתלווה אותו לאורך חייו הבוגרים. מתי להתחיל? כמה שיותר מוקדם.
 
מאת: דנה הראל, פסיכולוגית בהתמחות התפתחותית, המכון להתפתחות הילד, בית חולים ספרא לילדים, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.


הקראת סיפור לילדכם, היא חוויה נהדרת עבורם. הסיפור פותח צוהר לעולם דמיוני בו הכל יכול לקרות: ישנן פיות ונסיכות, חיות מדברות ועולם המבוגרים, החובות והאיסורים, נדחק הצידה; הצבעים והאיורים מגרים את העיניים, קולות וצלילים מגרים את האוזניים, המגע של הדף, ההתחלה-האמצע והסוף הידוע, הופכים את זמן הקריאה להנאה צרופה, בייחוד כאותם סיפורים מוקראים שוב ושוב.

אך הקריאה המשותפת לא צריכה להתחיל בילדות, כשהילד מצוייד באוצר מילים בסיסי ועשוי להבין וליהנות מעלילת סיפור זה או אחר. הקריאה צריכה להתחיל בעודו תינוק ולהמשיך עד שיגיע לשלב בו יוכל להיות לקורא עצמאי וגם כשיעשה לכזה, כדאי לדון איתו על הספרים שקרא ולשאול שאלות מאתגרות (מה אהבת? עם מי הזדהת? אם יכולת לבחור סוף שונה,מה הוא היה?).

אז מדוע כל כך חשוב להתחיל את הקריאה בשלב כה מוקדם?
 
* כי התינוק מתמקד בתמונות וכך קואורדינציית שרירי העיניים שלו תתפתח.
* כי הקראה לתינוק תורמת לחיזוק הקשר והתקשורת בינו לבין ההורה המקריא. זהו זמן איכות משותף ולכל הורה סגנון הקראה שונה.
* קריאה היא דרך מושלמת ללמד מושגי יסוד כמו ספרות, צבעים, אותיות, צורות, בעלי חיים ובכך להרחיב את אוצר המילים של העולל, שיגיע בהמשך וכן כישורי שפה ותקשורת נוספים.
* קריאה מפתחת מיומנויות של קשב, ריכוז, התמדה והקשבה.
* קריאה בספרים מותאמים היא חוויה רב חושית שמשלבת קול, מגע, צבע וגירוי ויזואלי ואף תורמתלמוטוריקה העדינה (לחיצה על כפתורים, העברת עמודים בספר).
* הקריאה החווייתית בגיל צעיר, תפתח את אהבת הקריאה. קריאה היא מיומנות חשובה להמשך דרכו האקדמית של ילדכם. אהבה זו תשרת אותו הן כתחביב והן בחלק ניכר ממטלות בית הספר ובחייו הבוגרים. אתם בטח מכירים ילדים שעבורם קריאה היא “עונש” ומנגד, ילדים שאוהבים לקרוא. האחרונים לרוב גדלו בבית בו ישנם הורים קוראים והשתרשה אצלם אהבת הקריאה מגיל ינקות.
 
מה תינוק בן חצי שנה יאהב בקריאת ספרים מותאמים לגילו?

תינוקות נהנים לשמוע קולות – הקול המוכר של ההורה, קולות מפתיעים שההורה משמיע תוך כדי הקריאה ואף קולות וצלילים “מיוחדים” ו”שונים” שמצויים בחלק מהספרונים. תינוקות גם נהנים מגירויים ויזואלים, בעיקר כשמדובר בצבעים “חיים” ומגירויים מוחשיים נעימים למגע.

מה להקריא?

כשמדובר בתינוק קטן, התחילו עם ספרונים תחושתיים שנמכרים בחנויות למוצרי תינוקות. ספרונים אלו מאופיינים בעמודים מבד עבה שניתן להכניס לפה, למשש והם גם משמיעים קול של רשרוש נעים כשמפעילים עליהם לחץ פיזי. לקראת גיל שנה, ישנם ספרים קשיחים המשמיעים מנגינות כשלוחצים על אלמנטים בדף. כך למשל, ל”סדרת מלודי – תמונות וצלילים” יש מספר ספרונים שלכל ספרון נושא: כלי הנגינה שלי, בחווה וכו’. בכל דף יש מילה אחת, עם תמונה אחת וצליל אחד שמופק כשלוחצים על כפתור (מוטוריקה עדינה!).

החל מגיל שנה קנו ספרים של ממש – ספרים עם מעט מלל, רצוי בחריזה וכריכה קשה. ספרים מומלצים הם למשל: “ברכבת יושבת ארנבת” של טובה שינברג, “מגדל של קוביות בניתי” של דבורה עומר וכו’. אם ניחנתם בחוש יצירתי, תוכלו גם להכין ספרונים בעצמכם.

כלל חשוב: הקריאו לתינוק/פעוט ספרים שאתם עצמכם אוהבים. כשאתם נהנים להקריא את הסיפור, גם ילדכם יחוש זאת ויהנה.

איך להקריא?

להתעכב על האיורים ואף להצביע עליהם, להקריא בטונים שונים, יחד עם קולות וצלילים מתאימים, לא חייבים להיצמד למילים הכתובות, אפשר לאלתר/לצמצם, אבל כן רצוי שתהיה פחות או יותר תבנית קבועה, כדי שבשלב כלשהו הילד יזהה את מרכיבי הסיפור: ההתחלה-האמצע והסוף יהיו צפויים. כמובן שכל הורה מקריא קצת אחרת וזה נהדר שכל אחד מביא פן קצת שונה.