שאיבת חלב והנקה בפגייה
חלב אם מסייע לבריאותם של פגים ולכן חשוב מאוד לספק להם אותו בתחילת חייהם. כך תסחטי, תשאבי ותיניקי
פגים לא תמיד מסוגלים לינוק אחרי הלידה אך חלב אם יכול לשמש עבורם כתרופה (מעבר להיותו מזון). שכן, הוא מסייע במניעת מחלות זיהומיות ודלקת מעי נמקית (NEC), משפר התפתחות קוגניטיבית, התנהגותית ומוטורית, עוזר להתפתחות הרשתית ומפחית את הסיכון לרטינופתיה של פגות (מחלת עיניים של פגים), ותורם לשחרור מהיר יותר מבית החולים.
חלב אם הוא חומר חי, שמכיל אנזימים המסייעים לגוף התינוק לספוג ולנצל רכיבים תזונתיים ביעילות רבה. הוא מורכב מחומצות שומן שתורמות להתפתחות המוח, הורמונים וגורמי גדילה שמסייעים להבשלת המעיים, נוגדנים שנלחמים בזיהומים, חלבונים, שומנים וסוכרים שתורמים לגדילה וחומרי הזנה נוספים.
לפיכך, ברצוננו להכיר לך את תהליך הזנת הפג בחלב אם ולסייע לך בו.
מהו קולוסטרום וכיצד סוחטים אותו?
חלב אם נוצר כבר בשבוע ה-16 להריון. החלב הראשוני היוצא מהשד מיד לאחר הלידה נקרא קולוסטרום: הוא סמיך ועשיר יותר בנוגדנים וברכיבים תזונתיים החיוניים לתינוק בימיו הראשונים וצבעו יכול להיות שקוף, כתום, צהבהב או כחלחל. כמות הקולוסטרום קטנה ותואמת את צורכי התינוק; גם טיפות בודדות חיוניות מאוד לבריאותו.
בימים הראשונים שלאחר הלידה יש כמה טיפות עד כמה מ"ל של קולוסטרום בשד, ורק לאחר יומיים-שלושה הוא מתחלף לחלב בשל וכמותו גדלה. לכן בימים הראשונים הזנת הפג מצריכה סחיטה של הקולוסטרום. שאיבה לעומת זאת מתאימה לתקופה שלאחר מכן, שבה החלב בשל.
לאחר הלידה וסמוך אליה ככל הניתן מומלץ לסחוט את הקולוסטרום ישירות לתוך מזרק סגול עם פקק סגול בלבד, אשר מסופק על ידי אחות הפגייה או יועצת הנקה.
מומלץ לסחוט את הקולוסטרום בעדינות משני השדיים במשך כחמש דקות, וזאת כל שלוש שעות (גם בלילה). בסיום הסחיטה יש להדביק מדבקה עם פרטי זיהוי של התינוק על המזרק, לכתוב תאריך ושעה ולאחר מכן להעביר את המזרק לאחות המטפלת בתינוק.
לעתים לא יוצא כלל קולוסטרום בימים הראשונים וזה נורמלי לחלוטין. עם הזמן ובהדרגה כמות החלב שהגוף מייצר הולכת וגדלה וצבעו הופך ללבן.
מחקרים רבים מעידים כי הוצאת חלב מהשדיים בשעות הראשונות שלאחר הלידה חיונית מאוד לאספקתו בהמשך. בנוסף נמצא כי חשיפת התינוק לקולוסטרום תורמת משמעותית למערכת החיסון שלו, לכן חשוב מאוד להעביר גם טיפות בודדות לפיו.
טכניקת סחיטה ידנית
1. רחצי/ חטאי את ידייך.
2. פתחי את אריזת המזרק הסגול.
3. הוציאי את הבוכנה מהמזרק והכניסי לתוך אריזת המזרק כך שתישאר נקייה.
4. סגרי את המזרק בפקק.
5. עסי את השד בתנועות סיבוביות בעדינות, למשך כדקה.
6. החזיקי את השד בצורת האות כ' כאשר האגודל והאצבע השנייה נמצאים במרחק של כסנטימטר מעבר להילה (עטרה). שימי לב כי ניתן למתוח קו דמיוני ישר בין האגודל לאצבע השנייה כך שהפטמה באמצע.
7. לחצי בעזרת האצבעות לכיוון הגב.
8. תפסי את רקמת השד (תוך השד) וסחטי אותה כלפי חוץ.
9. אם את רואה שיוצאות טיפות, נסי להכניסן לתוך המזרק.
10. חזרי על פעולה זו כמה פעמים בכל שד למשך כחמש דקות סך הכל. בסיום, החזירי את הבוכנה פנימה לתוך המזרק, הדביקי מדבקה בינונית עם פרטי זיהוי של התינוק, כתבי עליה תאריך ושעה והעבירי את המזרק לאחות המטפלת בתינוק.
כיצד שואבים חלב אם במשאבה?
המטרה העיקרית של שאיבת חלב אם במשאבה היא גירוי מכני לשדיים לטובת התפתחות קולטנים התורמים לייצור חלב. תהליך זה הוא הדומה ביותר להנקה ומומלץ כל עוד היא אינה אפשרית. לפיכך במהלך האשפוז במחלקת יולדות, מיד כשיתאפשר, יועצת הנקה תיגש אלייך, תתאים לך ערכת שאיבה רב-פעמית ותדריך אותך על השאיבה ועל ניקוי וחיטוי החלקים. כשתגיעי לפגייה, יועצת ההנקה תראה לך את החדר שבו נמצאות משאבות ההנקה ותוכלי להמשיך לשאוב כל עוד תינוקך מאושפז.
במרכז הרפואי שיבא נעשה שימוש בערכות שאיבה ומשאבות מחברות שונות וכולן מיועדות לשימוש רב-אימהי (Multi User). רק הערכות של חברת Ameda מגיעות מוכנות לשימוש. ערכות שאר החברות מצריכות ניקוי וחיטוי טרם השימוש.
כחלק מעידוד ותמיכה בהנקה אנו מעניקים ליולדת שתי ערכות חדשות לשימוש רב-פעמי לצורך שאיבה בו-זמנית (משני השדיים), שתורמת לעלייה בתפוקת החלב וחוסכת זמן.
חיטוי ערכות שאיבה בפגייה
1. לפני השאיבה פתחי את שקית החיטוי, מלאי בבקבוק 60 מ"ל מי ברז ושפכי לתוך השקית.
2. הכניסי את הבקבוק לתוך השקית, סגרי היטב את פס הסגירה והכניסי למיקרוגל הייעודי לחיטוי בחדר השאיבה. שימי לב כי הפתח שדרכו יוצאים האדים נמצא כלפי פנים המיקרוגל וכי מיקום האחיזה כלפי חוץ.
3. לחצי על תוכנית מספר 6 ועל Start.
4. בסיום פתחי את דלת המיקרוגל והמתיני כמה רגעים.
5.אחזי במיקום האחיזה של השקית והוציאי אותה החוצה בזהירות.
6. גשי לכיור ובהטיית השקית אפשרי למים הנותרים להישפך דרך פתח יציאת האדים.
7. הניחי את השקית בעמדת השאיבה ופתחי אותה בזהירות כאשר פנייך אינם מעליה.
8. חטאי ידייך והניחי את החלקים.
9. חטאי ידייך.
10. הוציאי את חלקי הערכה המפורקים והניחי על מגש כאשר הבקבוקים מופנים כלפי מעלה.
11. הכניסי לארון הייבוש הממוקם בצמוד למיקרוגל בחדר השאיבה.
12. לחצי על תוכנית מספר 3. הארון ייבש את החלקים במשך כ-15 דקות.
13. בסיום הייבוש חטאי ידייך טרם הנגיעה בערכה.
14. הרכיבי את החלקים והתחילי בשאיבה.
* שקית החיטוי מיועדת ל-20 שימושים. בסיום כל חיטוי יש לסמן X במקום המיועד עליה.
שאיבת החלב
1. חטאי את ידייך.
2. בצעי עיסוי סביב השדיים בתנועה מעגלית במשך דקה. לאחר מכן נערי מעט את השדיים ואז הצמידי את הקונוס של הערכה אל השדיים כאשר הפטמה ממוקמת במרכז.
3. הפעילי את המשאבה ועבדי לפי הוראות ההפעלה שקיבלת מיועצת ההנקה.
4. השאיבה אינה אמורה להכאיב. אם את כאובה הנמיכי את עוצמת השאיבה. אם עדיין כואב לך או שכלל לא יוצא חלב – פני ליועצת הנקה.
5. משך השאיבה הוא 20-15 דקות. נצלי זמן קצר זה להירגעות ומנוחה. עצמי עיניים, נשמי נשימות עמוקות והוציאי אוויר לאט. זכרי כי גם "שאיבה על ריק" חשובה לגירוי השד. ראי זאת כהשקעה לטווח הארוך.
6. בסיום השאיבה אספי את החלב משני הבקבוקים למזרק סגול. לאחר מכן הדביקי עליו מדבקה בינונית עם פרטי התינוק, כתבי תאריך ושעה והעבירי לאחות המטפלת בתינוק.
7. יש להעביר למזרקים חלב שכמותו עד כ-40 מ״ל. מעבר ל-40 מ״ל, החלב מאוחסן בשקית ייעודית שמקבלים במטבח החלב. גם על השקית יש להדביק מדבקה בינונית עם פרטי התינוק ולכתוב עליה תאריך ושעה.
8. לאחר השאיבה יש לגשת לחדר השאיבה בפגייה שבו מצויים כיורי נירוסטה, דיספנסר עם סבון כלים ומכשירי מיקרוגל תעשייתיים המיועדים לניקוי וחיטוי הערכה. הפרידי את חלקי הערכה ושטפי בכיור נירוסטה במים וסבון כלים את כל החלקים שנגעו בחלב. בסיום השטיפה הכניסי את כל החלקים לשקית למעט הצינורית שקיבלת מיועצת ההנקה, אשר מיועדת לחיטוי וצריכה להישאר אצלך.
ובקצרה: בימים הראשונים שלאחר הלידה בצעי סחיטה ידנית במשך כחמש דקות, עד להרגשת מלאות בשדיים (תחושה שהחלב נכנס לשד ושהוא כבד, חם ומלא), ולאחר מכן עברי לשאיבה דו-צדדית במשך כ-20-15 דקות. מומלץ לשאוב לפחות שמונה פעמים ביום, כל שלוש שעות, כדי לדמות את התהליך להנקה. במהלך הלילה ניתן לעשות פעם אחת הפסקה של ארבע שעות בין השאיבות. חשוב מאוד לשאוב גם בלילה מכיוון שרמת ההורמון פרולקטין האחראי על ייצור החלב גבוהה בשעות אלה.
כיצד שואבים חלב אם בבית ומשנעים אותו?
לאחר שחרורך מאשפוז במחלקת יולדות, כל עוד תינוקך נשאר באשפוז תצטרכי להמשיך לשאוב כדי לשמר את ייצור החלב (ולמנוע גודש). כך תוכלי להמשיך לתת חלב שאוב לתינוקך. אם את מעוניינת לשכור משאבה ברמת בית החולים, ודאי כי בהגדרת היצרן מצוין כי היא מיועדת לשימוש רב-אימהי (Multi User). אם את רוכשת משאבה אישית, העדיפי משאבה דו-צדדית חשמלית. אין להשתמש במשאבה אישית משומשת מחשש להעברת זיהומים דרך המנוע (גם אם ערכת השאיבה חדשה).
בבית עלייך להמשיך לשאוב באותה תדירות ולנקות ולחטא את הערכה. את החלב השאוב יש לאסוף בשקיות החלב/ מזרקים סגולים, לשים בקופסה סגורה ולאחסן בחלקו הפנימי של המדף במקרר. אם הקופסה שקופה יש לוודא כי האור במקרר כבוי. את שקיות החלב/ מזרקים הביאי לבית החולים בתוך צידנית עם קרחון.
כיצד מאחסנים חלב אם בפגייה?
בהגיעך לפגייה אחסני את שקיות החלב/ מזרקים + מדבקה הכוללת את פרטי האם והתינוק בקופסה אישית (שבה גם מראש מחכות לך שקיות) במקרר ייעודי במטבח החלב (ורצוי שתעדכני בכך את האחות המטפלת בתינוק). המקררים ממוספרים לפי מיקום החדר שבו שוהה התינוק. משך האחסון במקרר הוא עד 24 שעות ומעבר לכך החלב מועבר להקפאה.
אם את שואבת כמויות גדולות, מעבר למה שתינוקך זקוק לעת עתה, העבירי את העודף להקפאה ואל תשאירי במקרר. הקפיאי גם כאשר תינוקך בצום, ייתכן מעבר ל-24 שעות. כל יולדת יכולה לשמור במקפיא עד עשר שקיות.
כאשר החלב מוכנס להקפאה עלייך לחתום על טופס המאפשר להפשירו, אם בשעת הצורך או כאשר אין חלב טרי. חשוב לזכור כי ניתן להשתמש בחלב מופשר עד 24 שעות בלבד.
כיצד עוברים משאיבה להנקה בפגייה?
פגים שנולדו בשבוע מוקדם מאוד או במשקל נמוך מאוד אינם מסוגלים לינוק ישירות מהשד וניזונים דרך צינורית האכלה (זונדה). פגים בוגרים וגדולים יותר, אשר נולדו בשבוע מאוחר יותר, לעתים יכולים להתחיל לינוק כבר בימים הראשונים לאחר הלידה. יניקתם יכולה להיות יעילה אם כי לפרקי זמן קצרים ולכן יש להיאזר בסבלנות. מומלץ שהשד לא יהיה מלא מדי כדי לא להציפם בחלב.
צעד ראשון להנקה הוא חשיפה לשד. ניתן לסחוט אותו מעט והתינוק ילקק את טיפות החלב. תיתכן גם מציצה ללא בליעה וגם לה יש יתרונות רבים. ייתכן שבעת החזקת התינוק תרגישי התמלאות של השדיים וזליגת טיפות חלב מהם וזה טבעי לחלוטין.
תחילת הנקת הפג אינדיבידואלית ותלויה במצבו הרפואי וביכולתו לתאם בין מציצה, בליעה ונשימה. לרוב ניתן להתחיל להיניק ישירות מהשד סביב שבוע 33-32. בשלב זה יועצת ההנקה מלווה ומדריכה על התנוחה המומלצת, חיבור נכון לשד ויניקה יעילה.
פגים יכולים להיות מוכנים להנקה הרבה לפני שהם מוכנים להזנה מבקבוק כיוון שההנקה מצריכה פחות מתח ומאמץ. על השד קל להם יותר לתאם בין מציצה, בליעה ונשימה. בנוסף, ביניקה ישירה מהשד הם יכולים לשלוט בקצב זרימת החלב, בעוד בהזנה מבקבוק רוב השליטה נמצאת בידי המאכיל/ה.
המעבר להנקה נעשה בהדרגה. מתחילים באחת ליום ומתקדמים בהתאם למידת ערנות התינוק על השד. בהתחלה כל הנקה נמשכת דקות ספורות מכיוון שפגים נוטים להירדם על השד, ואז הם מקבלים השלמה דרך זונדה או בקבוק. זכרי כי הנקת פג אפשרית בהחלט אך מצריכה סבלנות.
במערך ההנקה תוכלי לקבל מידע נוסף וטיפים על הנקה נכונה