תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

המכשיר שמלמד ילדים ללכת בעזרת מציאות מדומה

אל מחלקת השיקום בבית החולים לילדים ספרא הגיע שחקן חיזוק חדש: מכשיר תרגול הליכה עם מערכת חדשנית שמאפשרת עבודה גם עם בעלי מגבלה קשה מאוד, ממקדת את הטיפול בדיוק ליכולת שצריך לשפר, ואפילו משלבת משחקים עבור הילדים המטופלים

ויקה, ילדה כבת שש עם שיתוק מוחין שהולכת בסיוע הליכון, הגיעה אל בית החולים לילדים ספרא במרכז הרפואי שיבא בתקווה לשפר את מצבה. עד שהגיעה לספרא היא כבר עברה בין כמה וכמה מכונים ושיטות שיקום. אל ספרא היא הגיעה במיוחד כדי לעבוד עם המכשיר החדשני שנכנס לשימוש במחלקת השיקום לילדים.


"המכשיר החדש יכול לסייע רבות לילדה כמו ויקה, שהצעדים שלה מאוד קטנים", מסבירה ליאת שרעבי, פיזיותרפיסטית במחלקת השיקום בספרא, שטיפלה בוויקה. "המכשיר מראה לה את הצעדים של עצמה על המסלול. פתאום יש לה משוב ויזואלי על המסילה, וזה עוזר לה להגדיל את הצעד מול מה שהיא רואה".

מדובר בשחקן החיזוק החדש שהגיע למחלקת השיקום של בית החולים לילדים ספרא: מכשיר תרגול הליכה עם הפחתת משקל המשלב מציאות מדומה ומערכת משוב ללימוד הליכה. מעבר לכל החדשנות והטכנולוגיה, המכשיר מעודד עבודה ושיתוף פעולה בזכות אפשרויות התלת-מימד, שמוסיפות עניין והתלהבות.

 


מכשיר השיקום החדש בפעולה. מאפשר הפחתת משקל שמקלה על תרגול ההליכה

 

המכשיר, מתוצרת "קוסמוס" עם מערכת זבריס החדשנית, נועד לתרגל הליכה בעזרת אמצעים שלא קיימים במכשירים אחרים בתחום. "קודם כל, הוא מאפשר לנו לעשות הליכה בקצב מאוד מאוד איטי, אפילו 0.1 מטר בשעה, קצב של ילדים עם מגבלה מאוד קשה, שמכשירים סטנדרטיים לא עושים", מספרת עציונה אייזנשטיין, ראש צוות פיזיותרפיה במחלקת השיקום בבית החולים לילדים ספרא.


הפונקציה שהכי משמחת ילדים במכשיר החדש היא שימוש במציאות מדומה, שבעזרתה מוסיפים אלמנט של משחק, שלמעשה מסייע מאוד בשיקום. "אתה יכול לדמות שאתה הולך בשביל ביער, יש שלולית שצריך להימנע ממנה, סלע שצריך לעקוף", מסבירה אייזנשטיין. "בשלבים המתקדמים יש אפילו תרגילים קוגניטיביים, כמו למשל, 'תגיד מה הצבע של הברבור ליד השביל', 'איפה יש פרה', או אפילו 'תפתור תרגיל בחשבון'. הכל כדי להבטיח שההליכה תהפוך לכלי שמשרת אותנו בחיים ולא תישאר בגדר מטרה. משתמשים בהליכה כדי להגיע ממקום למקום ולדבר עם חברה תוך כדי, להסתכל על הדרך ולהיזהר ממכשול, והכל אני יכול לעשות כי אני לא צריך לחשוב על ההליכה, היא רק אמצעי, ומתבצע ברקע".


פונקציה נוספת שמסייעת מאוד היא הפחתת משקל (suspension), שתפקידה לאפשר לילדים שהיכולת שלהם להניע את הגפיים מאוד ירודה והכוח שלהם מאוד נמוך, לעשות את זה כמו בסביבה של מים או באוויר, כך שהם לא חשים את מלוא כובד המשקל שלהם על הגפיים. אנשי צוות השיקום יכולים לקבוע כמה משקל להפחית, כדי שתהיה גם חוויה של הליכה וגם חיזוק ליכולת.


בשונה ממכשירים אחרים, המערכת במכשיר החדשני גם מאפשרת לילדים המטופלים לבחור את קצב ההליכה שהם מעדיפים. הפעולות שהילדים מבצעים על המכשיר מנוטרות: "אפשר, למשל, לשים רצועות שנותנות התנגדות או עזרה, כשהדופק של המטופל משמש אינדיקציה – אם עברת את הדופק הנדרש, המערכת תזהה את זה ותפחית את ההתנגדות, אם אתה מתחת לדופק הרצוי – נוסיף לך התנגדות. זו מערכת שמשלבת הרבה מרכיבים – פיזיולוגיים, אנטומיים וגם חווייתיים. הילדים מאוד אוהבים את האפקט של המציאות המדומה, שמוסיפה את המרכיב החווייתי".


מה שהילדים המטופלים לא מבחינים בו אבל אנשי הצוות נעזרים בו, הוא אבחון ההליכה על ידי המערכת, שמשמש את הצוות ללמוד על הליך השיקום של הילד/ה. "המשטח שעליו הולכים הוא משטח לחץ", מסבירה אייזנשטיין. "זה מאפשר איסוף מידע כמו איך דרכתי, באיזה זווית הנחתי את הרגל, מה הרווח בין רגל לרגל, מה ההבדל בין אורך צעד אחד לשני. אני ממש יכולה לעשות ניתוח הליכה ולקבל מידע על דגם ההליכה של המטופל שלי, ואני יכולה להשוות אם ההתערבות שלי עכשיו שינתה את דגם ההליכה לעומת החודש הקודם. המערכת נותנת למטפלים מידע היכן להתמקד, היא אומרת לנו - הילד דורך פחות על רגל שמאל, הילד פחות מצליח לדחוף עם האצבעות, ואז אנחנו יודעים למקד את הטיפול איפה שנדרש".


המכשיר החדש נמצא בשימוש במחלקות שיקום במרכזים רפואיים ברחבי העולם, והגיע השנה גם לבית החולים לילדים ספרא במרכז הרפואי שיבא.

 

 יתרונות המכשיר החדשני:


   יכול לעבוד בקצב איטי מאוד, אפילו 0.1 מטר בשעה
בולט ירוק   אפשרות להפחתת משקל כדי להקל על המטופל, כמו טיפול בתנועה במים
    מציאות מדומה: מעניק למטופלים חוויה של הליכה בטבע ובמקומות אחרים
בולט ירוק   בחירת קצב ההליכה על המסלול על ידי המטופל
    משוב ויזואלי – הילדים רואים את הצעדים של עצמם על המסלול
בולט ירוק    אפשרות לסיוע או להכבדה, בהתאם לצורכי המטופל
   אבחון הליכת המטופל עבור הצוות כדי לאפשר טיפול ממוקד