תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה

לא משחק ילדים: על אלרגיות מסכנות חיים למזון

שולחים את הילד לגינה עם במבה? תפסיקו. אלרגיות מסכנות חיים למזון אולי מכבידות עלינו, ההורים, אבל חשוב שנבין מה גורם להן ולמה פתאום הן בכל מקום. ד"ר מונה כידון, מנהלת המרפאה לאלרגיה ילדים, מסבירה

לשלוח את הילד עם קופסת אוכל או כריך לגן או לבית הספר, הפך למשימה מורכבת בהרבה מאשר בעבר, כשהסיבה היא לאו דווקא בררנות יתר.

גם אם הילד שלך, באופן אישי, אוהב לאכול הכל, יש סיכוי לא קטן שאי אפשר למרוח לו גבינה לבנה או להניח פרוסת גבינה צהובה, מהסיבה שלומד איתו בכיתה ילד שאלרגי למוצרי חלב, או אפילו לפנק בנוטלה כי ילדה אחרת אלרגית לאגוזים, או בבמבה כי ילד אחר, מכיתה נמוכה יותר, אלרגי לבוטנים. 

כל ההורים מכירים כיום את האלרגיות האלה, אבל לרובנו לא זכורים כל כך הרבה ילדים אלרגיים מהימים בהם אנחנו היינו ילדים. מה השתנה בעצם? האם זה כי היום יש יותר מודעות?

ובכן, גם. אבל לדברי ד"ר מונה כידון,  מנהלת המרפאה לאלרגיה בילדים והמרכז לחקר אלרגיה למזון בבית החולים לילדים ספרא בשיבא - הסיבה המרכזית היא פשוט עלייה בשכיחות האלרגיות.

"עד לפני עשור, דווח רק על אחוז אחד מהאוכלוסייה שסובל מאלרגיה למזון מסכנת חיים", היא מסבירה. "במחקר שנעשה לאחרונה על ידי 'האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה', נמצא שכיום שכיחות של אלרגיה מסוג זה עומדת כבר על ארבעה אחוזים. המשמעות היא, שבכל כיתה בה לומדים 40 תלמידים, סביר שיהיה תלמיד אחד או שניים עם אלרגיה למזון מסכנת חיים".

ההגבלות השונות וההכרחיות, עליהן מעדכנים בתחילת השנה מטעם בית הספר או הגן עקב השתייכות של ילד או ילדה עם אלרגיות מסכנות חיים למוסד, נתקלות לא מעט פעמים בחוסר הבנה, אדישות או תרעומת מצד הורים לילדים אחרים, שלעיתים בוחרים להתעלם מההנחיות.

 

איך מתווכים לסביבה (צוות המורים, הורים של ילדים אחרים) על החשיבות בהקפדה על שטחים סטריליים במוסדות החינוך, מתקנים בגינות וכן הלאה?

"חשוב מאוד לעורר מודעות עד כמה שניתן בנושא, להסביר להורים שלא מדובר רק בתופעות לוואי לא נעימות של כאבי בטן או פריחה, אלא כאלה העשויות לחלוטין לגרום למותו של הילד האלרגי. מבחינה אידיאלית, הדבר הטוב ביותר היה אם הייתה אכיפה של רשות החינוך: כלומר אם ילד היה מגיע לגן או לבית הספר עם מזון שנאסר עליו להכניס עקב אלרגיה של אחד הילדים, הוא היה מושעה מהמסגרת החינוכית. ממש כשם שמשעים ילד שהיכה ילד אחר וכמעט הוביל למותו".

ואולי הדרך הטובה ביותר להעביר את המסר להורים, היא הסברה. שנתחיל?


מה זה בעצם אלרגיה?

"אלרגיה היא החלטה שגויה של מערכת החיסון, כלומר שהמערכת מכירה בחלבון מסוים, המגיע מבחוץ, כמשהו מאיים. כתוצאה מכך, הגוף מתחיל במתקפה נגד אותו גורם. במקרה של אלרגיה מסכנת חיים למזון, מדובר במזון שבעצמו כמובן אינו באמת מסוכן, ודווקא המתקפה של מערכת החיסון, היא זו המסכנת חיים ועלולה לגרום לשוק אנפילקטי".


אל תקלו ראש. אלרגיות למזון עלולות לסכן חיים


מה הסיבה לכך שהשכיחות לאלרגיות עולה עם השנים?

"אחת ההנחות היא שהודות לקידמה בתחום הבריאות (מבחינת חיסונים ותרופות), מערכת החיסון של גוף האדם כבר לא מקבלת 'חינוך נכון'. בעבר, היו מחלות זיהומיות קשות כמו כולירה, דיזנטריה, חצבת ועוד, שמערכת החיסון הייתה צריכה להילחם בהם כבר בשנה הראשונה לחיים. אלה ששרדו את המחלות הללו, כבר היו בעלי מערכת חיסונית 'מחונכת', כלומר כזו שידעה היטב במי עליה להילחם, ולכן היא לא הייתה מגיבה באופן שגוי לחלב או לבוטנים".
 
ד"ר כידון ממהרת להבהיר: "חשוב מאוד לציין כמובן, שהמחלות הזיהומיות האלה הובילו גם לתמותה של אחוז ניכר מכלל התינוקות, כך שוודאי שלא היינו רוצים לחזור אחורה".

סיבה נוספת, לפי ד"ר כידון, נעוצה אף היא בקידמה, ונוגעת בתחליפי חלב לתינוקות. "בעבר, במקביל להנקה, החלו לתת לתינוקות מזונות אחרים בשלב המוקדם ביותר עקב סיבה הישרדותית: אם חלילה יקרה משהו לאמא או לחלב של האמא, תינוק שלא אכל עוד מכלכלת הבית נידון לכליה. היום לעומת זאת, עקב הימצאות התמ"ל, חשיפה של תינוקות לסוגי מזון שונים נעשית בשלב מאוחר יותר והכנסה מאוחרת של מזונות אלרגנים לכלכלה של ילדים, בעיקר כאלה שיש להם פוטנציאל גנטי, עלולה לפתח גם היא אלרגיה".


>> האזינו לפודקאסט בנושא אלרגיות מסכנות חיים


רק ילדים שיש להם פוטנציאל גנטי עלולים לפתח אלרגיה למזון?

"לגנטיקה בהחלט יש מרכיב משמעותי. ילדים שיש להם אסתמה של העור, שסובלים מצפצופים וחרחורים, שיש להם אחים גדולים או הורים שסובלים מאסתמה או מאלרגיה, הם בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח אלרגיות למזון. אך יש גורמים סביבתיים, הקשורים לכמות החשיפה וצורת החשיפה, שעלולים  לגרום או להגדיל עוד יותר את הסיכון.  למשל, אם לא מקפידים על הדרגתיות ונותנים לתינוק כמות גדולה של מזון בחשיפה הראשונה שלו או חשיפה למזון שאינו מעובד דיו בשלבים הראשונים, או אם לא מקפידים על רצף.

"דוגמה טובה היא האכלת תינוק בתמ"ל חלבי. אם תזונת התינוק כוללת רק את התמ"ל הזה, בפועל מתחילים לתת לו כמויות קטנות, עם הזמן עולים בכמות, ולכן, הסיכוי שיסבול מאלרגיה לחלב הוא קטן. לעומת זאת, אם נותנים לתינוק שרק נולד תמ"ל חלבי כי אמו עדיין מתאוששת מהלידה, בהמשך הוא עובר להנקה מלאה , וכעבור חצי שנה או יותר, כשמחליטים לגמול אותו מהנקה, נותנים לו שוב תמ"ל חלבי - זה עשוי לגרום לאלרגיה. זאת משום שהמערכת החיסונית עלולה לחוות את החלב כמשהו מאיים. כי הרי מה הגוף מתוכנת לראות אחת לכמה חודשים? מחלות זיהומיות. לכן הוא עלול לפרש את החלב כמשהו שעליו להתגונן מפניו".


אלו אלרגיות נפוצות למזון נחשבות למסכנות חיים?

"בקרב ילדים יש שש אלרגיות נפוצות: לחלב, לביצים, לבוטנים, לשומשום, לאגוזים ולדגים. אצל מבוגרים מצטרפות אלרגיות נוספות כמו מאכלי ים ודגש גדול יותר על אגוזים".


איך מאבחנים שהילד סובל מאלרגיה למזון מסכנת חיים?

"התגובה לאלרגיה מסכנת חיים היא מידית, כלומר מתרחשת בסמוך לרגע ההאכלה (לרוב בשעה הראשונה לאחר החשיפה). ב-90% מהמקרים האלרגיה תבוא לידי ביטוי בפריחה שההתפתחות שלה מהירה מאוד. הפריחה מורמת מעל פני העור, מאוד אדומה ומאוד מגרדת. חשוב להדגיש, שאם לתינוק או לילד יש פריחה אך הוא נראה חיוני ונינוח, בדרך כלל לא מדובר באלרגיה מסכנת חיים. אך אם ניכר שהילד חווה אי שקט, צורח ובוכה, או לחילופין הופך אפאתי ולא מגיב, מדובר במצב מסוכן.

"בנוסף,  במחצית מהמקרים יש גם מעורבות נשימתית כמו שיעול, חנק או קשיי נשימה. במידה ומתרחשים המצבים המתוארים, על ההורה לדעת שהילד חווה תגובה אלרגית מסכנת חיים ועליו להזמין אמבולנס או לקחת את הילד לשירות הרפואי הקרוב ביותר  – האופציה המהירה מבין השתיים".

 

קיימות דרגות שונות של אלרגיה למזון? למשל ילדים שחלב או אגוזים עלולים לגרום להם רק לפריחה והקאות, אך לא לסכנת חיים?

"לא. ברגע שיש אלרגיה שהתגובה שלה מידית, לא ניתן לקבוע דרגות. זאת מפני שייתכן שהיו אפילו עשרה מקרים בעבר שמרכיב המזון אליו אלרגיים גרם רק לפריחה וגרד או בעיות עיכול שחלפו, אך בפעם ה-11 עלול  לגרום קושי בנשימה, להורדת לחץ הדם ולשוק אנפילקטי. לא ניתן להסתמך שהתגובה האלרגית בעבר, תמשיך להיות אותה תגובה גם בעתיד".


קיים תהליך טיפולי לאלרגיה במזון?

"מלבד לדגים,  קיים היום תהליך טיפול לכל האלרגיות הנפוצות במזון. התהליך נעשה על ידי חשיפה הדרגתית ומבוקרת לחומר שאלרגיים אליו, תחת מעקב ופיקוח ביחידות המתמחות בטיפול לאלרגיה במזון. חשוב לציין שהתהליך עלול להיות כרוך גם בתופעות לוואי ובסיבוכים, אך גם יכול להתקרב למאה אחוזי הצלחה בתנאי שיש התמדה".


האם אלרגיות יכולות לחלוף גם באופן טבעי?

"כן, בעיקר באלרגיות לחלב ולביצים, שיכולות לחלוף באופן עצמוני ב-50%-70% מהמקרים. עם זאת, מאחר וילדים מגיל צעיר נכנסים למסגרות ואינם חיים עד גיל מאוחר בתנאים מבודדים, לא מומלץ לקחת את הסיכון ומומלץ מאוד לעבור טיפול בחשיפה".