ברית מילה כירורגית
הליך רפואי להסרת העורלה, העור המכסה את איבר המין הגברי
ד"ר דניאל שינהר, כירורג ילדים מומחה
ברית מילה כירורגית היא הליך שבו מסירים את העורלה, העור שעוטף ומכסה את איבר המין הגברי. ניתן להסיר את כל העורלה או רק חלק ממנה. על פי המסורת היהודית ברית המילה מתבצעת שמונה ימים לאחר לידת התינוק, אולם ניתן לבצע את ההליך גם לפני או אחרי זמן רב יותר.
היתרונות הבריאותיים של ברית המילה
הגנה מזיהומים - עורלת הפין מייצרת סמגמה (חֵלֶב עורלה), הפרשה סמיכה ולחה. ההפרשה לרוב שומנית וכוללת תאי אפיתל (שמצפים את כל המשטחים החיצוניים של הגוף) שנשרו מן העור וחיידקים, ועל כן עלולה להיות מצע עשיר להתרבות חיידקים נוספים. חוסר שמירה על היגיינה יכול להביא להצטברות סמגמה בכמות מרובה, שנרקבת ומושכת אליה גורמים מזיקים, ובעיקר חיידקים. הסרת העורלה מפחיתה את הסיכון לזיהומים באיבר המין, לדלקות בדרכי השתן, ולהעברת מחלות מין.
הפחתת סיכון לסרטן הפין - לפי החברה האמריקאית לסרטן (ACS), הצטברות סמגמה מגדילה את הסיכון לדלקת ובעקבותיה לסרטן הפין, ואף מקשה על גילוי מוקדם של המחלה.
הפחתת הסיכון להידבקות בנגיף ה-HIV - מחקרים הראו כי השכבה הפנימית של העורלה מכילה יותר תאי מטרה לחדירת נגיף ה-HIV. ב-2007 אף יצא ארגון הבריאות העולמי (WHO) בהצהרה כי ברית מילה עשויה להגן על גברים מפני איידס. זאת, בעקבות מחקרים שנעשו באפריקה, שהראו שהסרת העורלה מפחיתה את הסיכון להידבק ב-HIV בכ-60%.
ב-2012 פרסמה האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP) נייר עמדה, שקבע כי מילה מגינה מפני מחלות ולכן ניתן להמליץ עליה למשפחות שמעוניינות בכך. לפי נייר העמדה, היתרונות הרפואיים של ההליך עולים על הסיכונים, ובהם ירידה בשיעור הזיהומים בדרכי השתן בשנת החיים הראשונה וירידה בסיכון להידבקות בנגיף HIV ובמחלות נוספות שמועברות במגע מיני.
מהם ההבדלים בין ברית מילה כירורגית לברית מילה מסורתית?
• ברית מילה כירורגית תתנהל על ידי רופא/ה, ברית מילה מסורתית תתנהל על ידי מוהל, שאינו בהכרח רופא.
• בהליך הכירורגי, אזור הניתוח יעבור הרדמה מקומית באמצעות משחה מאלחשת ולאחריה זריקת חומר הרדמה מקומי. בהליך המסורתי לא תמיד מבוצעת הרדמה, והתינוק מקבל קצת יין מתוק או מי סוכר להקלה על התחושה.
• ישנם מוהלים מסורתיים הנוהגים למצוץ את הדם מאיבר המין של התינוק לאחר החיתוך, וכבר נרשמו מקרים של תינוקות שנדבקו בנגיף ההרפס בעקבות זאת. יש לציין כי משרד הבריאות מנחה לשאוב את הדם באמצעות קש או שפורפרת סטריליים, וכיום מוהלים רבים נמנעים ממציצה ישירה של דם מאיבר המין של התינוק.
• במקרה של סיבוכים בהליך, לרופא יש הכשרה רפואית והוא יכול לתת מענה רפואי מיידי (כגון תפרים באזור הדימום) במקרה הצורך.
האם ניתן להוסיף את הטקס היהודי המסורתי לברית מילה רפואית?
כן, בהחלט. ניתן לערוך מילה רפואית בגיל 8 ימים כנהוג במסורת היהודית, וכמובן שאפשר להוסיף את הטקס לפי בקשת המשפחה.
מתי עורכים ברית מילה רפואית בבית חולים?
ברית מילה בבית חולים נעשית רק לתינוקות עם בעיה רפואית שגרמה לדחייה של המילה, או שהילד זקוק להשגחה מיוחדת לאחר ביצוע המילה. לרוב זה נעשה בגילאים מבוגרים יותר, בתוספת של הרדמה כללית בצורת טשטוש, או הרדמה כללית מלאה.