כל מה שרציתם לדעת על קומה נמוכה אצל ילדים
איך יודעים אם הילד נחשב לנמוך? מה הסיבות לקומה נמוכה? מתי צריך לדאוג ומה עושים כשיש עיכוב בצמיחה? איך יודעים שהילד צריך הורמון גדילה? כל התשובות - כאן
איך עוקבים אחרי צמיחת הילדים לגובה?
הערכת קצב הגדילה של ילדים נעשית בעזרת עקומות גדילה (המוכרות לרוב ההורים מהמעקב בטיפת חלב). עקומות אלו נבנו על פי מעקב אחרי קצב גדילה של ילדים בריאים לאורך זמן. העקומות נפרדות לבנים ולבנות, ועוקבות אחרי קצב הלידה מלידה ועד גיל 20. הקו התחתון של העקומה מציין את גובהו של הילד הבריא הנמוך ביותר, ואילו הקו העליון של הגבוה ביותר. כל ציון בגרף מבטא אחוזון ביחס לכלל האוכלוסייה. לדוגמה - ילד הגדל לאורך קו האחוזון הנמוך ביותר (3), מימדיו נמוכים מ-97% מבני גילו וגבוהים מ-3% מהם.
ילדים בריאים, הן הגבוהים והן הנמוכים, שומרים על קצב גדילה תקין, המתבטא בהתקדמות במקביל לאחת מהעקומות בגרף.
מי מוגדר כילד נמוך קומה?
ילד נמוך קומה הוא ילד הגדל מתחת לאחוזון 3. ילד כזה מחייב את התייחסותו של רופא הילדים ובחלק מהמקרים דורש בירור נוסף.
מקרים אחרים שבהם יש צורך לברר את הגדילה עם רופא/ת ילדים הם:
• ילד שגדל לאורך קו עקומה אחד ושינה את מיקומו בגרף באופן משמעותי ("שבר עקומות").
• ילד שבאופן עקבי גדילתו חריגה בהתייחס לגובה הממוצע במשפחתו.
מהן הסיבות לקומה נמוכה אצל ילדים?
ראשית, יש להבדיל בין קומה נמוכה שנובעת מגדילה לא תקינה - קצב גדילה לא תקין או "שבירת עקומות", שפעמים רבות מעידה על בעיה, לבין קומה נמוכה עם קצב גדילה תקין, שברוב המכריע של המקרים אינה סימן למחלה אצל הילד.
• גדילה לא תקינה: כמעט כל מחלה כרונית יכולה לפגוע בגדילתו של ילד. ילדים שאינם גדלים היטב עקב מחלה יאובחנו בדרך כלל על ידי רופא/ת הילדים, עקב תלונות אחרות הקשורות למחלתם. לעיתים עיכוב בגדילה יכול להיות הסימן הראשון לקיומה של בעיה רפואית, למשל במצבים של הפרעת ספיגה, כמו זו הקיימת במחלת צליאק (רגישות לגלוטן).
רוב המצבים הגורמים לגדילה לא תקינה ניתנים לזיהוי על ידי רופא/ת הילדים לאחר מעקב ובדיקה.
• קומה נמוכה ללא מחלת רקע: הרוב המכריע של הילדים שקומתם נמוכה אך קצב גדילתם תקין אינם סובלים ממחלה. את אלו אפשר לחלק לשניים:
1. קומה נמוכה משפחתית - ילדים הגדלים מתחת לאחוזון הנמוך ביותר, אולם קצב הגדילה שלהם תקין והם בריאים. בדרך כלל אלו ילדים להורים נמוכים ובמשפחתם קרובים נוספים שגובהם מתחת לאחוזון 3.
2. איחור קונסטיציונלי בגדילה - ילדים שגדלים מתחת לאחוזון 3, מתחילים התבגרות מינית מאוחר (לייט בלומר) ובסופו של דבר מגיעים לגובה ממוצע או לגובה שצפוי להם מבחינה גנטית. אצל רובם ימצא סיפור של צורת גדילה דומה אצל הורים, אחים או קרובי משפחה אחרים.
איך יודעים אם לילד שלנו יש בעיה בגדילה?
הצעד הראשון הוא לבדוק את עקומת הגדילה האישית של הילד. רצוי לבצע מספר רב ככל האפשר של מדידות, הן של גובה והן של משקל, לאורך זמן, ולבדוק אם הצמיחה מקבילה לאותה עקומת גדילה לאורך הזמן. פרטים חשובים נוספים שיש למסור לרופא/ת הילדים: מידע על בריאותו הכללית ועל תזונתו של הילד, וכן מידע על גובה הוריו, אופן גדילתם ותזמון ההתבגרות שלהם.
כלי עזר חשוב נוסף הוא צילום לגיל עצמות (בד"כ צילום רנטגן פשוט של כף יד שמאל). גיל העצמות מאפשר ללמוד על קצב התבגרות השלד. פעמים רבות, כשגיל העצמות צעיר מגיל הילד (למשל, מתאים ל-6 שנים בילד בן 8) ניתן לומר שלילד איחור קונסטיציונלי בגדילה ושעם הזמן הוא יגיע לגובה הצפוי לו על פי גובה הוריו.
מהם מצבים שצריכים להדליק נורות אזהרה?
• חוסר בהורמונים ובעיקר בהורמון גדילה: ילדים שסובלים מחוסר בהורמון גדילה יתאפיינו בפגיעה בעיקר בצמיחה לגובה ופחות בעלייה במשקל. אצל ילדים כאלה יימצא איחור ניכר בגיל העצמות. מצב זה אמנם נדיר אך חשוב לאתרו אם חושדים בקיומו, כיוון שניתן לטפל בו על ידי מתן ההורמון החסר (בזריקות).
• תינוקות במשקל נמוך שלא השלימו את הפער: תינוקות שנולדו במשקל נמוך יחסית לגיל ההיריון ועד גיל שנתיים-שלוש לא תיקנו את הפער בגובה ונמצאים מתחת לאחוזון 3.
• קומה נמוכה בשל תסמונת גנטית: לעיתים נדירות גדילתו של ילד נפגעת עקב מצבים גנטיים. ישנן תסמונות גנטיות שמתאפיינות בין היתר בקומה נמוכה, ואלו לא תמיד מאובחנות (למשל: תסמונת טרנר).
כיצד מאבחנים חסר בהורמון גדילה?
חסר בהורמון גדילה מאבחנים באמצעות תבחין מיוחד ("גלוקגון טסט" או "קלונידין טסט"), הבודק את מלאי הורמון הגדילה בבלוטת יותרת המוח (ההיפופיזה). במידה ויוכח חסר כזה ייערכו לילד בדיקות נוספות שלאחריהן הוא יטופל בהתאם.
על טיפול בהורמון גדילה, ראו: נכון או לא נכון? מיתוסים על הורמון גדילה.
האם ניתן לטפל בקומה נמוכה אצל ילדים?
ליחידת אנדוקרינולוגיה וסוכרת נעורים בבית החולים לילדים אדמונד ולילי ספרא בשיבא, מגיעים מדי יום ילדים נמוכי קומה והוריהם כדי לשמוע על אפשרויות הטיפול, שהעיקרית שבהן היא מתן הורמון גדילה. מצבים רבים ניתנים לטיפול, ועל כן כדאי להתחיל בבירורים רפואיים לראות אם ישנה בעיה רפואית הגורמת לקומה הנמוכה אצל הילד.