התוכנית להפחתת אלרגיה למזון
התוכנית מבוססת על חשיפה מבוקרת למזון האלרגני ואחוזי הצלחתה גבוהים
אלרגיה למזון היא אחת התחלואות האלרגיות השכיחות ביותר וכיום כ-8% מהילדים וכ- 1%-2% מהמבוגרים לוקים בה. היכולת להימנע ממזון שמכיל (או עלול להכיל) את הרכיב האלרגני מוגבלת ומגבילה מאוד וחשיפה אליו בשוגג יכולה להוביל לתגובות אלרגיות משמעותיות ואף מסכנות חיים.
התוכנית להפחתת אלרגיה/ רגישות למזון מתקיימת בשיבא זה כעשור וטופלו בה כבר מאות מטופלים שכיום יכולים לאכול באופן חופשי או מבוקר את המזון שאליו היו אלרגיים בעבר. המטופלים, מתינוקות בני שנה ועד מבוגרים, סובלים מאלרגיה לחלב/ ביצים/ בוטנים/ שומשום ואגוזים. התוכנית, הייחודית לשיבא, מבוססת על חשיפה מבוקרת, מדודה, הדרגתית ומותאמת אישית למזון האלרגני (מעובד וטבעי) בהשגחת המרכז לאלרגיה למזון (שהוא חלק מהיחידה לאימונולוגיה קלינית, אנגיואדמה ואלרגיה).
מטרת התוכנית לייצר סבילות למזון (דסנסיטיזציה) וכך למנוע תגובה אלרגית בעת חשיפה אליו, ובמקביל היא מאפשרת לאכול את המזון באופן חלקי או מלא. הצלחת הטיפול עשויה להגיע ל-90%, בהתאם למזון האלרגני ולחומרת האלרגיה.
צוות המרכז לאלרגיה למזון – הכולל כעשרה רופאים מומחים, שמונה אחיות אלרגיה מקצועיות ושתי דיאטניות – עובד יחדיו כדי להעניק טיפול מקצועי ומקיף (הכולל גם ייעוץ דיגיטלי) ככל הנדרש.
כיצד הטיפול מתבצע?
הטיפול כולל סדרת מפגשים שבכל אחד מהם נערך מבחן תגר-טיפולי, שבו חושפים את המטופל/ת למזון האלרגני. בכל מפגש המזון האלרגני ניתן בעיבוד/ מינון שונה. מבחן זה יכול לעורר תגובות אלרגיות, גם מסכנות חיים, ולכן נעשה אך ורק במרכז הרפואי תחת השגחה של צוות המיומן בטיפול זה. לאחר כל מבחן ניתנת הדרכה להמשך חשיפה יומיומית בבית עד להגעה לשלב הטיפולי הבא. מספר השלבים תלוי במזון האלרגני, בחומרת האלרגיה ובתגובות של המטופל/ת.
מה חשוב לדעת לקראת המבחן?
- יש להביא למבחן מזון טרי או מעובד לפי ההנחיות המדויקות שניתנו. אם מדובר במזון שהוכן לפי מתכון – יש להביא את כל הכמות שהוכנה.
- בכל מבחן מקבלים מנה מדודה של החלבון (המזון) האלרגני ולפי התוצאות ניתנות הנחיות מדויקות לכמות שיש לצרוך בבית מדי יום.
- אין להפסיק טיפול לאסתמה.
מה חשוב לדעת על חשיפה למזון אלרגני בבית?
התהליך להפחתת אלרגיה למזון מצריך טיפול יומיומי בבית לפי הכללים הבאים:
- אכילת המזון צריכה להיעשות בהשגחת מבוגר.
- אין לבצע פעילות גופנית משמעותית במשך שעתיים לאחר האכילה.
- צריך לאכול את המנה הביתית בקביעות לפי ההנחיות (לעתים ניתנת הוראה להעלות את הכמות).
- יש לקבל הדרכה מצוות האחים/ות או הדיאטניות במרכז על טיפול בתגובה אלרגית אם תתרחש בבית.
- התגובות האלרגיות הנלוות לתהליך (כגון תפרחת ונזלת) לרוב מיידיות. אך עשויות להופיע גם תגובות מאוחרות (שעות או ימים לאחר החשיפה), כגון אי נוחות בבליעת מזון וכאבי בטן. חשוב לעדכן במייל או באפליקציה את צוות המרכז בכל תגובה או תלונה הקשורות לאכילת המזון.
- אם קשה לקבל את מלוא המנה שהומלצה או להתמיד באכילתה, יש לפנות לצוות המרכז במייל ולפרט את הבעיה וההנחיות יעודכנו בהתאם.
חשוב לדעת: בניגוד לתהליך האבחון והמעקב אחר מטופלי אלרגיה, הטיפול להפחתת אלרגיה למזון אינו כלול בסל הבריאות ובביטוחים המשלימים. הוא כרוך בתשלום של 10,000 שקלים (לא סופי) מינואר 2023 – להפחתת רגישות למזון אלרגני אחד. הטיפול כולל עד שישה מבחני תגר ואת כל הייעוצים (כולל של דיאטנית) והתבחינים האבחנתיים הנדרשים.
בכל שאלה ופנייה נשמח לשמוע את דעתך ולענות לשאלותיך במייל:
Mirp.Immune@sheba.health.gov.il
צוות היחידה לאימונולוגיה קלינית, אנגיואדמה ואלרגיה